Jogurt Danone ma 90 lat

Jogurt Danone ma  90 lat

Dodano:   /  Zmieniono: 
Fot. Stock Xchng.hu
Od chwili wypuszczenia na rynek pierwszego jogurtu Danone upłynęło 90 lat. Wiosną 1919 r. Izaak Carasso założył w Hiszpanii firmę i wyprodukował jogurt z mleka poddanego fermentacji wywołanej przez te bakterie Lactobacillus bulgaricus dostarczane przez Instytut Pasteura
Jogurt ten pojawia się na rynku w Barcelonie pod marką „Danone" (zdrobnienie od imienia jego syna Izaaka – Daniela). Nie od razu ten mleczny napój trafił jednak na półki sklepowe. Początkowo sprzedawano go wyłącznie w aptekach w Hiszpanii, a następnie we Francji. Szybko jednak zdobył sobie klientelę, która doceniła  jego walory zdrowotne, a zwłaszcza korzystny wpływ na trawienie.

Danone był pierwszym jogurtem produkowanym na skalę przemysłową. Wcześniej był on wytwarzany rzemieślniczo na Bałkanach i na Bliskim Wschodzie. Dużo czasu upłynęło jednak zanim na rynku pojawiły się jogurty w wielu odmianach i smakach, jakie obecnie znamy. Przez dziesiątki lat królował jogurt naturalny. Dopiero w latach 50. firma Danone wprowadziła na rynek jogurty owocowe, które szybko stały się ulubionymi produktami mlecznymi nie tylko w Europie.

em, www.francuskieproduktyspozywcze.pl, www.danone.pl

Czytaj także