Ziemniak niejedno ma imię

Ziemniak niejedno ma imię

Dodano:   /  Zmieniono: 
Fot. sxc.hu / Źródło: FreeImages.com
Okazuje się, że na miano Pyrlandii wcale nie zasługuje Poznań - prawdziwymi koneserami ziemniaków są Niemcy. U naszych zachodnich sąsiadów rozmaite odmiany ziemniaka noszą kobiece imiona, a każda z nich używana jest do czego innego - Seiglinde trafia do sałatek, Agria na frytki i chipsy, a Mariola na kluski i knedle. Ziemniakiem Roku w Niemczech została w 2009 roku Sieglinde.
Okazuje się, że ziemniak - pogardzany w przeszłości jako przysmak ubogich jest bardzo delikatnym warzywem. Dlatego plantatorzy podczas wykopków używają przyczep wyposażonych w specjalne płachty, aby ziemniak miał miękkie lądowanie przy załadunku i wyładunku. - Skórka ziemniaka jest równie delikatna, co skorupka surowego jajka - zapewnia Hans-Horst Borg z Federalnego Urzędu Ochrony Odmian w Hanowerze, wydającego zezwolenia na uprawę nowych odmian warzywa. Urzędnicy mają co robić - już dziś w Niemczech uprawia się aż 210 odmian ziemniaków, a być może wkrótce na rynku pojawią się ziemniaki modyfikowane genetycznie.

Federalny Urząd Ochrony Odmian w Hanowerze ocenia m.in. smak jadalnych gatunków ziemniaków. - Jeszcze nigdy nie przyznaliśmy jedynki, czyli najwyższej oceny. Nigdy nie wiadomo, czy kiedyś nie pojawi się nowa, lepsza odmiana - tłumaczy Hans-Horst Borg. Dwójka oznacza harmonijny smak - taką oceną uhonorowano odmiany Finka i Triumf. Najgorsze są ziemniaki oznaczone "piątką" - te mają "mdły i neutralny smak" co oznacza, że nie mają szans na certyfikat ziemniaka jadalnego. Co roku do urzędu kierowanego przez Borga wpływa około 40 podań z nowymi odmianami ziemniaków. Otrzymanie certyfikatu kosztuje 2800 euro. Ponadto firma, która wyhodowała nową odmianę musi uiścić roczną opłatę w wysokości 900 euro. W tym roku zostaną zarejestrowane w Niemczech następujące odmiany ziemniaków: Wega, Roncalla, Penni, Belmonda, Salute, Cumbica, Mariola, Caprice, Megusta, Troja i Euroresa.

Mimo że dziś koneserami ziemniaków są Niemcy, warzywo to pochodzi prawdopodobnie z Peru. Przodkiem europejskich ziemniaków miała być Pitikina , bylina należąca do rodziny psiankowatych. Inkowie czcili ziemniaczaną boginię Axomamę.

 "Sueddeutsche Zeitung", arb

Czytaj także