Jedz czekoladę - żyj dłużej

Jedz czekoladę - żyj dłużej

Dodano:   /  Zmieniono: 
Fot. sxc.hu / Źródło: FreeImages.com
Naukowcy udowodnili, że jedna kostka czekolady dziennie może pozytywnie wpływać na nasze zdrowie.
Badacze nowoczesnych technologii żywienia z Poczdamu przekonują, że dzięki regularnemu spożywaniu niewielkich dawek czekolady, możemy zminimalizować m.in. ryzyko zawału serca. Naukowcy przez 10 lat przeprowadzali obserwacje dla grupie tysiąca dorosłych osób. Ich wniosek był jeden: czekolada jest zdrowa i może wpływać pozytywnie na długość życia.

W grupie kobiet i mężczyzn pomiędzy 35. a 65. rokiem życia, którzy dziennie spożywali 6 g ciemnej czekolady już w ciągu trzech dni zaobserwowano znaczne obniżenie ciśnienia krwi. W 39 proc. przypadków obniżyło się również ryzyko zawału serca. Za tak pozytywne działanie czekolady na organizm człowieka odpowiedzialne są, zdaniem naukowców, zawarte w niej tzw. flawanole, które redukują negatywny wpływ promieniowania ultrafioletowego.

Niemiecki Instytut Żywieniowy zastrzega przy tym, że tak spektakularne efekty osiągnąć możemy jedynie, spożywając czekoladę gorzką. Czekolada biała czy pełnomleczna nie dają tak dobrych rezultatów jak czekolada z wysoką zawartością kakao.

AG, "Die Welt"

Czytaj także