Selen pachnie drożdżami

Selen pachnie drożdżami

Dodano:   /  Zmieniono: 
Fot. Stock xchng.hu
Ma wiele cudownych właściwości – chroni przed nowotworami i depresją, a mężczyznom pozwala im dłużej cieszyć się młodością i sprawnością seksualną. Nie można go jednak przedawkować, ale takie niebezpieczeństwo niemal w Polsce nie istnieje; w naturalnych produktach występuje w śladowych ilościach. Najlepiej przyswajalny jest w drożdżach.
Również nasze zapotrzebowanie na selen jest śladowe, ale też należy pamiętać, że jego niedobór może mieć poważne konsekwencje. Jest on bowiem nieodzowny do wytwarzania enzymów, zwłaszcza peroksydazy glutationowej, silnego przeciwutleniacza, chroniącego przed wolnymi rodnikami, a tym samym przed nowotworami.

Selen od jakiegoś czasu  znajduje się w centrum zainteresowania naukowców. Jak dotąd odkryto, że zapobiega nowotworom, szczególnie rakowi okrężnicy, prostaty i pęcherza (ryzyko wystąpienia raka u osób z odpowiednim stężeniem selenu w organizmie jest aż o 37 proc. niższe niż u tych z niedoborami). Jest też bardzo istotnym elementem bariery immunologicznej organizmu. Wraz z witaminą E przyczynia się do opóźniania procesów starzenia oraz przyspieszenia regeneracji komórek. Kilka lat temu wykryto, że może on spowalniać rozwój AIDS. Korzystnie działa również na serce i stawy. Podawanie selenu osobom z reumatoidalnym zapaleniem stawów łagodzi objawy choroby niemal o 40 proc.

Selen, a  raczej jego nadmiar może też szkodzić, np. u  niektórych mężczyzn z rakiem prostaty, wbrew temu co wcześniej mówiono, że zapobiega tej chorobie. Prowadzi też do podwyższenia poziomu cholesterolu i zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę typu B.

Większej dawki selenu potrzebują nałogowi palacze, chorzy z zaburzeniami wchłaniania składników pokarmowych (np. z chorobą Leśniowskiego-Crohna) i cierpiący z chorobami układu krążenia, astma, zapaleniem trzustki lub osoby niepłodne. Oczywiście powinien ją określić lekarz.

Selen znajdziemy  w  pieczywie pełnoziarnistym, kaszach, mięsie, jajkach, nabiale, rybach i skorupiakach i drożdżach.

em, polki.pl

Czytaj także