Niemieccy piekarze nadużywają soli

Niemieccy piekarze nadużywają soli

Dodano: 1
Fot. sxc.hu / Źródło: FreeImages.com
Komisja Europejska skrytykowała niemieckich producentów chleba. Zdaniem urzędników, wielokrotnie zdarza się, że przekraczana jest dopuszczalna ilość soli w wypiekach.
Zdaniem kontrolerów z Komisji Europejskiej zawartość soli w niemieckim chlebie oscyluje od 1,8 do 2,2 proc. Tymczasem dopuszczalna norma wynosi 1,3 proc.- Tylko wtedy możemy określić produkt jako "zdrowy" - tłumaczy Carsten Lietz, rzecznik Komisji Europejskiej.

Niemieccy piekarze są oburzeni. Większość z nich dopatruje się złośliwości w zachowaniu komisji. - To jawna dyskryminacja! Poprzez takie traktowanie ucierpi nasza reputacja, a tym samym obniży się sprzedaż naszych produktów - oburza się Peter Becker z Niemieckiego Stowarzyszenia Piekarzy. Jak dodaje, niemieckie wypieki od zawsze cieszyły się dużą renomą.

Piekarnie naszych zachodnich sąsiadów zatrudniają 290 tys. wykwalifikowanych pracowników, obsługujących najnowocześniejszy sprzęt. Dzięki temu niemieckie pieczywo słynęło z najwyższej jakości. - Było zawsze smaczne i świeże - podkreśla Becker.

AG, "Die Welt"

Czytaj także

 1
  • EVA IP
    Zeby tylko soli. To wogóle nie jest chleb tylko jakiś wytwór chemiczny w ktorym już chyba nawet mąki nie ma, Nie żartuję. To to nie nadaje się do jedzenie,A my bierzemy przykład. Czasmi u nas gdzieś uda się kupić dobry chleb prawdziwy smaczny .A jeszcze 20 lat temu była to normalność.Ta chemiczna moda przywędrowała z Niemiec.
    Dodaj odpowiedź 0 0
      Odpowiedzi: 0

    Czytaj także