Warzywa chronią przed rakiem

Warzywa chronią przed rakiem

Dodano: 
Fot. sxc.hu / Źródło: FreeImages.com
Naukowcy z Wielkiej Brytanii radzą wszystkim, którzy chcą uniknąć raka by... zajadali się warzywami i owocami. Pomidory, winogrona, kapusta, pomarańcze - spożywanie ich wszystkich może poważnie zmniejszyć naszą szansę na raka.
Okazuje się, że np. pomidory zawierają likopen, czyli związek fenolowy, który chroni organizm przed rakotwórczymi zanieczyszczeniami środowiska i aż o 45 proc. zmniejsza się ryzyko powstania raka prostaty. Żeby osiągnąć taki efekt należy zjadać 10 pomidorów tygodniowo. 

Oprócz pomidorów warto sięgać po różne rodzaje kapusty, brokuły, brukselkę, kalafior i kalarepę, które są bogate w indole i glukozyralany, które w organizmie przekształcają się w sulforolany. Są skuteczne w walce z nowotworami płuc i jelita grubego. Rozwój raka mogą też powstrzymać winogrona, które zawierają też kwas elaginowy działający antynowotworowo.

Antynowotworowe działanie mają cytrusy mają w antyrakowe flawonoidy oraz luteinę. Grejpfrut ma 20 razy silniejsze działanie w walce z wolnymi rodnikami niż witamina C w kapsułkach. Obierając cytrusy warto pamiętać, żeby zostawić białą skórkę, bo zawiera witaminę P, a ta zapobiegania nowotworom.

wp.pl

Czytaj także