Za 10 lat powstaną... fabryki wołowiny

Za 10 lat powstaną... fabryki wołowiny

Dodano:   /  Zmieniono: 
Fot. sxc.hu / Źródło: FreeImages.com
Wołowina, drób i wieprzowina produkowane w fabrykach, tak jak piwo czy jogurt? Tak - taka najprawdopodobniej będzie przyszłość przemysłu spożywczego. Pozostaje jeszcze kwestia smaku. "O to różowe nawet się poprawiło" - niewykluczone że takimi słowami bohatera Seksmisji będziemy wkrótce kwitować nasze posiłki.
W 2000 roku badacze z Touro College w Nowym Jorku ogłosili, że udało im się uzyskać mięso karpia z komórek pobranych od żywej ryby. Od tamtej pory zgłoszono w tej dziedzinie wiele patentów, które jednak nie znalazły zastosowania. Teraz holenderscy naukowcy zapowiadają przełom w uzyskiwaniu zwierzęcego białka. Prowadzą badania nad uzyskiwaniem „befsztyków" nie z mięsa zwierząt hodowlanych, ale metodą przemysłową, w bioreaktorach, z komórek pobieranych ze zwierzęcych mięśni.

 – Może się to wydawać pomysłem zwariowanym, ale nasze prace przekonają niedowiarków, że w dziedzinie wytwarzania żywności stoimy w przededniu radykalnych zmian – uważa kierująca pracami prof. Marloes Langelaan z Uniwersytetu w Eindhoven. Biorą w nich udział także naukowcy z holenderskiego uniwersytetu w Maastricht.

"Rzeczpospolita", arb

Czytaj także