Rosjanie kochają kuchnię wroga

Rosjanie kochają kuchnię wroga

Dodano:   /  Zmieniono: 
Fot. sxc.hu / Źródło: FreeImages.com
Mimo politycznych napięć między Gruzją a Rosją, mieszkańcy Moskwy nie kryją się ze swoimi upodobaniami do gruzińskiego jedzenia.
W ostatnim czasie w Moskwie pojawiło się wiele klimatycznych gruzińskich lokali. Oficjalne źródła podają, że dziś jest ich 261. Cieszą się one dużym zainteresowaniem, zwłaszcza ze strony młodych mieszkańców stolicy Rosji. Paradoksalnie, popularność gruzińskich przysmaków znacznie wzrosła od czasu napięć politycznych między dwoma krajami sprzed kilku lat.

Największą miłością w gruzińskim menu obdarzyli Rosjanie wina - przede wszystkim te najsłynniejsze - czerwone i słodkie. W niektórych rejonach kraju, wina zza południowej granicy są popularniejsze do słynnych win francuskich czy chilijskich.

Jak twierdzą rosyjscy socjologowie, takie zainteresowanie gruzińską kuchnią może świadczyć o tęsknocie Rosjan za czasami potęgi Związku Radzieckiego i jego różnorodności kulinarnej. Jak się okazuje, tęsknota ta jest na tyle duża, że Rosjanie nie wahają się sięgać po gruzińskie alkohole, mimo że oficjalnie ich import jest zakazany od 2006 roku. Dostępność gruzińskich trunków ułatwia jednak 1,5 mln gruzińskich uchodźców na terenie Rosji.

AG, "The Independent"

Czytaj także