Jedzcie jarmuż - chrońcie się przed rakiem

Jedzcie jarmuż - chrońcie się przed rakiem

Dodano:   /  Zmieniono: 
Fot. sxc.hu / Źródło: FreeImages.com
Za oknami widać zbliżającą się wiosnę, więc na naszych stołach powinien pojawić się... jarmuż. Ta roślina najlepiej smakuje właśnie po zimie (jej gorzki smak staje się łagodniejszy), a warto się nią raczyć ponieważ zielone liście jarmużu chronią przed rakiem i oczyszczają organizm.
Porcja jarmużu zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminy A i C. Jarmuż zawiera również kwas foliowy, który powinny regularnie zażywać kobiety w ciąży. Ponadto jarmuż dostarcza organizmowi mnóstwo witaminy K, zarządzającej w organizmie krzepnięciem krwi. Aby witamina K łatwiej się wchłaniała, potrzebuje tłuszczu dlatego jarmuż najlepiej jeść z oliwą lub innymi olejami.

Najważniejszą zaletą jarmużu jest jednak to, że roślina chroni przed nowotworami - przede wszystkim płuc, jelita grubego, piersi i jajników. Jest to możliwe dzięki znajdującemu się w liściach jarmużu sulforafanowi. To właśnie sulforafan pobudza organizm do wydzielania enzymów, odpowiedzialnych za usuwanie szkodliwych substancji, powodujących raka.

"Samo zdrowie", arb

Czytaj także