Czekolada uchroni przed udarem mózgu

Czekolada uchroni przed udarem mózgu

Dodano:   /  Zmieniono: 
fot. stock.xchng
Znaleziono środek, który zmniejsza ryzyko udaru mózgu! Jest świetnie znany i powszechnie lubiany- to czekolada.
Według Kanadyjskich naukowców regularne jedzenie czekolady zmniejsza ryzyko wystąpienia apopleksji. Co więcej, badania wskazują także, że osoby, które zostały dotknięte udarem a regularnie jedzą czekoladę, dłużej żyją.

Badanie przeprowadzone na próbie przewyższającej 44 tysiące osób pokazało, że wśród tych, którzy jedli przynajmniej jedną porcję czekolady na tydzień ryzyko udaru spadło o 22 procent. Naukowcy stwierdzili, że być może przyczyną skoku odporności, jest fakt, że czekolada jest bogata w antyoksydanty.

Autorka badań, Sarah Sahib przyznaje jednak, że wyniki badań trzeba będzie potwierdzić następnymi próbami. Jak bowiem wiadomo, czekolada ma ogólnie dobry wpływ na ludzki organizm i być może to spowodowało pozytywny wynik badań. 

naturalnews.com, DW

Czytaj także