Smażenia mięsa zabija?

Smażenia mięsa zabija?

Dodano:   /  Zmieniono: 
Fot. sxc.hu / Źródło: FreeImages.com
Smażenie mięsa, zdaniem naukowców, jest gorsze niż samo mięso. Rakotwórcze substancje znajdują się w oparach powstających podczas smażenia.
W wielu badaniach naukowych stwierdzono, że spożywanie nadmiernych ilości mięsa, szczególnie czerwonego, może mieć działanie rakotwórcze. Według najnowszych doniesień Occupational and Environmental Medicine szkodliwe jest też samo jego smażenie.

Alarm podniosła Międzynardowa Agencja ds. Badań nad Nowotworami (International Agency for Research on Cancer - IARC) podejrzewając, że nie trzeba nawet spożywać mięsa, same opary powstające podczas smażenia są już rakotwórcze.

Naukowcy przeprowadzili badania smażąc 17 różnych typów mięsa. Smażenie trwało 15 minut. Jednocześnie badano skład powietrza w pomieszczeniach, gdzie prowadzony był eksperyment. Badacze wykryli w powietrzu aminy heterocykliczne (HCA), węglowodory aromatyczne (PAH) oraz mutageny aldehydowe. Wszystkie one mogą mieć toksyczny wpływ na przygotowującego potrawę. Składniki te były obecne w powietrzu bez względu na rodzaj tłuszczu, którego używano do smażenia.

Z badań wynika również, że mniej szkodliwych substancji wyzwalało się podczas smażenia na kuchence elektrycznej niż na kuchence gazowej. Mimo, że nie określono, jakie są progi tolerancji organizmu na poszczególne substancje, badacze zalecają, aby ograniczyć do minimum przebywanie w pomieszczeniach gdzie akurat smaży się mięso.

PP
La Stampa

Czytaj także