Jedz kaktusy; są zdrowe i odchudzają

Jedz kaktusy; są zdrowe i odchudzają

Dodano:   /  Zmieniono: 
Jadalny kaktus, uważany za warzywo w Meksyku, Indiach czy Australii, staje się coraz popularniejszy w Europie i w Stanach Zjednoczonych. W Afryce Południowej dochodzi nawet do kradzieży tej rośliny. Także w Polsce od jakiegoś czasu można w supermarketach kupić sok z kaktusa.
Kaktusy mają wielorakie zastosowanie. Jadalnym gatunkiem jest m.in. opuncja figowa, popularna w rejonie basenu Morza Śródziemnego. Owoce i nasiona niektórych gatunków można używać do sporządzania wina czy wódki, np. popularnej tequili w Meksyku. W Ameryce Południowej z kaktusów produkuje się nawet meble.

Coraz częściej pojawiają się informacje o korzystnym wpływie kaktusa na zdrowie. Z raportu magazynu „Diabetes Care" sprzed trzech lat wynika, że nopal, gatunek kaktusa, uprawiany w Meksyku, może obniżyć poziom cukru we krwi u chorych na cukrzycę typu II, dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego, który przyspiesza trawienie, a co za tym idzie przyspiesza przedostawanie się glukozy do krwi.

Właśnie w Meksyku, gdzie nopal jest popularnym warzywem porównywalnym do ziemniaków w Polsce, zaobserwowano te właściwości. Okazało się, że ten region notuje najniższy wskaźnik zachorowalności na ten typ cukrzycy. Nopal ma też mieć korzystne działanie w chorobach układu krążenia ze względu na niską zawartość sodu i wysoką potasu.

Z kolei gatunek zwany karnegią olbrzymią pomaga w leczeniu reumatyzmu, inne mogą być stosowane w biegunce, a nawet wspomagać pracę serca.

Ostatnio jadalny kaktus pojawia się też w kontekście odchudzania. Ta zawierająca dużą ilość błonnika roślina pęcznieje w żołądku, dając uczucie sytości, dlatego poleca się ją w diecie odchudzającej. Osobom walczącym z nadwagą poleca się też sok z kaktusa; jedna szklanka soku, zawierającego cenne mikroelementy, takie jak wapń, witaminę C i A oraz niektóre witaminy z grupy B, ma bowiem tylko 22 kcal.
W Polsce kaktusy nie są jeszcze zbyt popularne. Bez problemu można kupić w supermarkecie sok z kaktusa, krojonych kaktusów w zalewie czy nalewki trzeba już szukać w sieciach delikatesowych. W niektórych restauracjach można też zamówić sałatkę z tej rośliny.

Większym problemem jest samodzielne przygotowanie potraw z tej rośliny. Co prawda w internecie można znaleźć przepisy kulinarne z kaktusem w roli głównej, ale trudne może być zdobycie świeżej rośliny, a jeśli to nam się uda, trzeba uporać się z broniącymi dostępu do miąższu igiełkami.

em, wp.pl, artelis.pl
-

Czytaj także