Słony, słodki, gorzki, kwaśny i... umami

Słony, słodki, gorzki, kwaśny i... umami

Dodano:   /  Zmieniono: 
Fot. Wikipedia
Wszyscy ci, którzy zdążyli już przywyknąć do faktu, że nasze kubki smakowe rozpoznają tylko cztery smaki, muszą zweryfikować swoją wiedzę. Już 102 lata temu odkryto smak umami - którego obecność w potrawie sprawia, że jest ona odbierana jako "pełna i satysfakcjonująca".
Pasta umami jest od lat używana w Japonii i być może to dzięki niej takie specjały jak sushi czy zupa miso podbijają serca i żołądki mieszkańców Europy i USA. Dotychczas Europejczycy w kuchni raczej nie sięgali po pastę umami. Teraz jednak ma się to zmienić - do brytyjskich sklepów trafiła właśnie pasta umami, dzięki czemu brytyjskie kucharki będą mogły nadać swoim potrawom smak "pełny i satysfakcjonujący". Nareszcie - chciałoby się powiedzieć.

Umami występuje w naturalnej postaci w grzybach, mięsie i serach. Wykrywające ten smak receptory reagują na glutaminiany, dlatego właśnie w przemyśle spożywczym coraz większą popularnością cieszy się glutaminian sodu. Teraz powinniśmy czekać na to, aż pasta umami trafi do Polski. Bigos z odrobiną umami ma szansę podbić świat.

arb, Sky News



-

Czytaj także