Masło lepsze niż oliwa?

Masło lepsze niż oliwa?

Dodano:   /  Zmieniono: 
Fot. sxc.hu / Źródło: FreeImages.com
Szwedzcy naukowcy stwierdzili, że masło jest lepiej przyswajane przez organizm niż tłuszcze roślinne.
Przez wielu masło jest uważane za produkt, od którego należy się trzymać z daleka. Do niedawna zdanie to podzielali naukowcy. Zmianę przynoszą wyniki badań przeprowadzonych na uniwersytecie w Lund.

Według badań Julii Svensson, masło powoduje mniejszy wzrost tłuszczu we krwi niż oliwa z oliwek lub oliwa z siemienia lnianego. Naukowcy tłumaczą, że dzieje się tak, ponieważ 20% tłuszczów zawartych w maśle to kwasy tłuszczowe zbudowane z krótkich i średnich łańcuchów węglowodorowych. Te z kolei są użytkowane bezpośrednio po spożyciu, jako źródło energii. I nie wpływają na poziom tłuszczu we krwi.

Badacze zwracają uwagę na to, że różnice w przyswajaniu tłuszczów znacznie różnią się u kobiet i u mężczyzn, a nawet między poszczególnymi osobami tej samej płci.
– Przeprowadzono wiele badań nad oliwą z oliwek. Często zdarza się, że przypisywane jej właściwości są przesadzone. Fakt, że masło podnosi poziom cholesterolu we krwi jest znany, ale nie wiemy jak wpływa ono na organizm w dłuższej perspektywie czasowej – mówi Svensson.

- Bez względu na wyniki badań dotyczących tłuszczów, trzeba mieć świadomość, że jeżeli energia przez nie dostarczana nie jest spalana, to będzie się to wiązać ze wzrostem wagi i problemami zdrowotnymi – reasumuje badaczka.

PP, "La Stampa"

-

Czytaj także