Nowy ser szwajcarski

Nowy ser szwajcarski

Dodano:   /  Zmieniono: 
Fot. sxc.hu / Źródło: FreeImages.com
Pierwszy raz w historii, producenci z Fryburga pobili w ilości wyprodukowanych kilogramów sera konkurentów z Berna. Z danych statystycznych za 2009 rok, które opublikowała niemiecka agencja LID wynika, że wyprodukowano o 3000 ton więcej gruyèra od ementalera. Całkowita produkcja tego pierwszego wynosi ok. 50 000 ton.
Ementaler od zawsze był królem szwajcarskich serów. Konkurencja między nim a gruyèrem trwała od lat 80-tych. Detronizacja ementalera mogła być spowodowana kryzysem gospodarczym, ale także zmianą upodobań Szwajcarów. Jedzą oni coraz więcej innych gatunków sera, a tradycyjne szwajcarskie marki schodzą na drugi plan. Oprócz tego, coraz częściej w sklepach pojawiają się podróbki.

Jedynym pocieszeniem dla berneńskich fabryk jest fakt, że ich produkt wciąż prowadzi w rankingach eksportu. Jest na niego dwukrotnie większe zapotrzebowanie niż na gruyèra.

PP, Tribune de Genéve

Czytaj także