Krzem zawarty w piwie może znacznie ograniczać łamliwość kości w starszym wieku - odkryli naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego. Najzdrowsze dla naszego kośćca są jasne angielskie piwa typu ale.
Badania laboratoryjne przeprowadzono na 100 markach piw ogólnie dostępnych na rynku. Zawartość krzemu wahała się w nich między 6,4 miligrama na litr a nawet do 56,5 mg/l. Okazało się, że im jaśniejsze jest piwo, tym więcej zawiera tego pierwiastka. Temperatura warzenia niee ma tu nic do rzeczy.
W samej Wielkiej Brytanii na osteoporozę (choroba charakteryzująca się zwiększoną łamliwością kości spowodowaną ubytkiem masy kostnej) cierpią nawet 3 miliony osób. Dietetycy podkreślają jednak, że piwo nie może być dla nich jedynym lekarstwem. Claire Bowling z brytyjskiego Narodowego Towarzystwa Osteoporozy przestrzega przed zwiększaniem spożycia alkoholu w walce z osteoporozą: - To nie jest rozwiązanie – stwierdziła komentując wyniki badań.
PP
The Independent
W samej Wielkiej Brytanii na osteoporozę (choroba charakteryzująca się zwiększoną łamliwością kości spowodowaną ubytkiem masy kostnej) cierpią nawet 3 miliony osób. Dietetycy podkreślają jednak, że piwo nie może być dla nich jedynym lekarstwem. Claire Bowling z brytyjskiego Narodowego Towarzystwa Osteoporozy przestrzega przed zwiększaniem spożycia alkoholu w walce z osteoporozą: - To nie jest rozwiązanie – stwierdziła komentując wyniki badań.
PP
The Independent