Brytyjscy naukowcy odkryli, że czekolada chroni skórę człowieka przed niszczącym działaniem promieni UV. Spożywanie kilku kawałków ciemnej czekolady każdego dnia zapobiega powstawaniu zmarszczek, a także zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia u danej osoby raka skóry.
Jest to możliwe dzięki temu, że ciemna czekolada jest bogata w flawonole – antyoksydanty naturalnie występujące w ziarnach kakaowca. Antyoksydanty to substancje, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami – molekułami, które przyczyniają się do uszkodzeń komórek w organizmie. Wcześniejsze badania wykazały, że ciemna czekolada zmniejsza ryzyko skrzepów, chroni przed nowotworem jelita i zapobiega przedwczesnemu porodowi. Badania przeprowadzone w tym roku przez szwedzkich naukowców odkryły kolejny pozytywny aspekt jedzenia czekolady – osoby po przebytym ataku serca, które jadły ciemną czekoladę przynajmniej dwa razy w ciągu tygodnia, zmniejszały u siebie ryzyko wcześniejszego zgonu o 70 proc.
Ale ostatnie badania, opublikowane w najnowszym wydaniu magazynu „Journal of Cosmetic Dermatology", są pierwszymi, które udowadniają, że czekolada może skutecznie zapobiegać procesowi starzenia się skóry. Badaniami objęto 30 dorosłych osób, w tym 22 kobiety, w wieku ok. 42 lat. Przez trzy miesiące połowa ochotników jadła codziennie 20 gramów ciemnej czekolady. Natomiast pozostałe osoby, jadły identycznie wyglądającą czekoladę, jednak o znacznie niższej zawartości flawonolu niż w grupie pierwszej. W trakcie trwania doświadczenia, naukowcy regularnie poddawali ochotników działaniom promieni UV, aby zobaczyć reakcję skóry na czekoladę.
Okazało się, że u osób, które spożywały czekoladę ubogą w flawonole, tolerancja skóry na dawkę promieni słonecznych nie ulegała zmianie. Natomiast wśród osób, które jadły czekoladę bogatą w flawonole, tolerancja ta była znacznie wyższa. Podobnych właściwości nie stwierdzono jednak dla zwykłej czekolady.
Ale ostatnie badania, opublikowane w najnowszym wydaniu magazynu „Journal of Cosmetic Dermatology", są pierwszymi, które udowadniają, że czekolada może skutecznie zapobiegać procesowi starzenia się skóry. Badaniami objęto 30 dorosłych osób, w tym 22 kobiety, w wieku ok. 42 lat. Przez trzy miesiące połowa ochotników jadła codziennie 20 gramów ciemnej czekolady. Natomiast pozostałe osoby, jadły identycznie wyglądającą czekoladę, jednak o znacznie niższej zawartości flawonolu niż w grupie pierwszej. W trakcie trwania doświadczenia, naukowcy regularnie poddawali ochotników działaniom promieni UV, aby zobaczyć reakcję skóry na czekoladę.
Okazało się, że u osób, które spożywały czekoladę ubogą w flawonole, tolerancja skóry na dawkę promieni słonecznych nie ulegała zmianie. Natomiast wśród osób, które jadły czekoladę bogatą w flawonole, tolerancja ta była znacznie wyższa. Podobnych właściwości nie stwierdzono jednak dla zwykłej czekolady.
telegraph.co.uk, arb