Cząber - przyjaciel roślin strączkowych

Cząber - przyjaciel roślin strączkowych

Dodano:   /  Zmieniono: 
Fot. Wikipedia
Cząber - przyprawa pochodząca ze wschodnich rejonów obszaru śródziemnomorskiego jest wykorzystywana do produkcji herbatek leczniczych i nalewek. Cząbru można jednak używać również jako doskonałej przyprawy do wszystkich potraw z roślin strączkowych.
Świeżym cząbrem przyprawia się m.in. fasolkę, natomiast suszone liście cząbru mogą być wykorzystywane do przyprawiania gotowanych ryb, sałatek mięsnych, farszu, kotletów, kiełbasy, grzanek, słonego pieczywa, a nawet... śledzi.

Jako przyprawy cząbru należy jednak używać z umiarem tak, aby nie zdominował smaku potrawy. Do przyprawiania używa się świeżych lub suszonych liści lub całych ulistnionych łodyg. Nie należy ich mielić ani kruszyć, ponieważ może to spowodować ich gorzknienie.

SerwisKulinarny.pl, arb