Fasolka zapiekana na toście, kiełbaska z puree ziemniaczanym i zupa pomidorowa - oto trzy potrawy dające szczęście, przynajmniej według brytyjskich naukowców, przeprowadzających badanie na ten temat.
Neuropsychologowie z Uniwersytetu w Sussex postanowili zbadać, jakie potrawy wpływają na nasze emocje. Pod lupę wzięli nie tylko składniki różnych potraw, ale także reakcję konsumentów na smak, zapach i kolor pokarmów, a także wspomnień z nimi związanymi.
Emocje związane z jedzeniem, badano przy pomocy elektrod przymocowanych do głowy osoby badanej. Na tej podstawie uczeni wyróżnili trzy potrawy dające największe poczucie szczęście: beans on toast (popularna w Wielkiej Brytanii fasola zapiekana na grzankach), kiełbaska z puree ziemniaczanym i zupa pomidorowa.
Oprócz tego wyszczególnili osiem czynnik wpływających na emocje konsumenta. Zauważono, że bardziej pozytywne są potrawy o prostych składników, jednorodnym kolorze np. curry albo spaghetti. - Im prostszy aromat, tym łatwiej go zapamiętać i w szybki sposób przywołać związane z nim emocje. Najsilniejsze pozytywne emocje są związane z zapachami domowych potraw – tłumaczy Dr David Lewis, który przeprowadził badanie.
Kz, Daily Telegraph
Emocje związane z jedzeniem, badano przy pomocy elektrod przymocowanych do głowy osoby badanej. Na tej podstawie uczeni wyróżnili trzy potrawy dające największe poczucie szczęście: beans on toast (popularna w Wielkiej Brytanii fasola zapiekana na grzankach), kiełbaska z puree ziemniaczanym i zupa pomidorowa.
Oprócz tego wyszczególnili osiem czynnik wpływających na emocje konsumenta. Zauważono, że bardziej pozytywne są potrawy o prostych składników, jednorodnym kolorze np. curry albo spaghetti. - Im prostszy aromat, tym łatwiej go zapamiętać i w szybki sposób przywołać związane z nim emocje. Najsilniejsze pozytywne emocje są związane z zapachami domowych potraw – tłumaczy Dr David Lewis, który przeprowadził badanie.
Kz, Daily Telegraph