Tradycyjne polskie dania z gęsiny ma 11 listopada serwować 20 najlepszych polskich restauracji w ramach akcji „Gęsina na św. Marcina”. Ma ona przekonać Polaków do mięsa z młodej polskiej gęsi owsianej.
„Amerykanie mają swojego indyka na Dzień Dziękczynienia – niech Polacy powrócą do chlubnej tradycji spożywania polskiej gęsi w dzień św. Marcina, w Narodowe Święto Niepodległości" – czytamy na stronie jednego z organizatorów akcji Slow Food Polska, która ma promować najlepsze polskie tradycje hodowlane i kulinarne.
Tradycje hodowli i kulinarnej obecności gęsi na polskich stołach sięgają XVII wieku. Do dziś Polska jest największym producentem gęsi w Europie. Eksport gęsiny na rynek niemiecki sięga około 18-20 tysięcy ton rocznie, a polska gęś uchodzi tam za rarytas. W Polsce dla porównania spożywa się jej zaledwie 700 ton rocznie, choć młoda polska gęś owsiana posiada wyjątkowej jakości mięso o znakomitych walorach smakowych i zdrowotnych.
I Ogólnopolskie Święto Polskiej Gęsi Owsianej, która będzie trwać od 11 do 22 listopada 2009, ma za zadanie popularyzację przepisów na gęsinę, ale też promowanie najlepszych restauracji w Polsce. W jego ramach będą organizowane festyny promujące gęś kołudzką w Toruniu i Ostromecku pod Bydgoszczą, będą też propagowane autorskie przepisy na potrawy z gęsiny, przygotowane przez szefów kuchni lokali biorących udział w święcie. Zostaną one następnie w drugiej połowie grudnia wydane w formie książkowej, a sami szefowie kuchni wybiorą spośród swoich przepisów jeden najlepszy, którego autor otrzyma specjalne wyróżnienie Marszałka Województwa Kujawsko-Pomorskiego.
Akcję organizują w całej Polsce Slow Food Polska, Instytut Zootechniki PZB–ZD Kołuda Wielka oraz Marszałek Województwa Kujawsko-Pomorskiego.
em, slowfood.pl
Tradycje hodowli i kulinarnej obecności gęsi na polskich stołach sięgają XVII wieku. Do dziś Polska jest największym producentem gęsi w Europie. Eksport gęsiny na rynek niemiecki sięga około 18-20 tysięcy ton rocznie, a polska gęś uchodzi tam za rarytas. W Polsce dla porównania spożywa się jej zaledwie 700 ton rocznie, choć młoda polska gęś owsiana posiada wyjątkowej jakości mięso o znakomitych walorach smakowych i zdrowotnych.
I Ogólnopolskie Święto Polskiej Gęsi Owsianej, która będzie trwać od 11 do 22 listopada 2009, ma za zadanie popularyzację przepisów na gęsinę, ale też promowanie najlepszych restauracji w Polsce. W jego ramach będą organizowane festyny promujące gęś kołudzką w Toruniu i Ostromecku pod Bydgoszczą, będą też propagowane autorskie przepisy na potrawy z gęsiny, przygotowane przez szefów kuchni lokali biorących udział w święcie. Zostaną one następnie w drugiej połowie grudnia wydane w formie książkowej, a sami szefowie kuchni wybiorą spośród swoich przepisów jeden najlepszy, którego autor otrzyma specjalne wyróżnienie Marszałka Województwa Kujawsko-Pomorskiego.
Akcję organizują w całej Polsce Slow Food Polska, Instytut Zootechniki PZB–ZD Kołuda Wielka oraz Marszałek Województwa Kujawsko-Pomorskiego.
em, slowfood.pl