Tłuszcze dzielimy na nasycone i nienasycone. Te pierwsze to głównie pokarmy pochodzenia zwierzęcego: czerwone mięso, kiełbasa, masło, śmietana, jaja. Znajdują się również w słodyczach, czekoladzie, produktach smażonych. To one odpowiadają za powstanie w organizmie człowieka tkanki tłuszczowej. Należy je spożywać z umiarem ze względu na dużą zawartość cholesterolu, który z kolei przyczynia się do problemów z krążeniem i chorób serca. Ze względu na rozpuszczone w tłuszczach nasyconych cenne witaminy (A, D, E, K) nie można ich wykluczyć z dziennej diety.
W owocach, warzywach, mięsie drobiowym, rybach, olejach roślinnych znajdują się niezbędne do właściwego funkcjonowania tłuszcze nienasycone. One, w przeciwieństwie do tłuszczów nasyconych, obniżają poziom cholesterolu we krwi.W zależności od wieku i płci zmienia się zapotrzebowanie organizmu na tłuszcze.
- Dorośli mężczyźni – 30g, kobiety – 20g, co stanowi 11% dziennej energii.
- Dzieci w wieku 5 – 10 lat nie więcej niż 20g na dobę, co związane jest z okresem wzrostu.
Choć ludzie są bardziej lub mniej świadomi szkodliwości tłuszczów nasyconych, nie kontrolują ich spożycia. Powyższy podział nie jest dla nich wystarczająco przejrzysty. Większą wagę przywiązują w diecie do kalorii, otyłości. Konieczna jest właściwa edukacja ludzi – alarmują dietetycy. Jak podaje Agencja ds. Standardów Żywności: zmniejszenie spożycia tłuszczów nasyconych o 20%, przyczyniłoby się do zapobiegnięcia 3500 przedwczesnym zgonom.
Niestety statystyki wskazują, że przeciętny człowiek czerpie ok. 13.5% dziennej energii z tłuszczów nienasyconych. Skutki bywają bardzo dotkliwe. Otyłość. Choroby serca. Problemy z krążeniem.Czas na zmiany
Dietetycy uspokajają. Nawet niewielkie zmiany w sposobie odżywiania mogą znacząco wpłynąć na poziom tłuszczów nasyconych w organizmie. Smażenie kurczaka bez skóry. Kontrola dodawanego oleju. Warto na przykład użyć łyżeczki zamiast lać z pełnej butelki. Skutecznym sposobem zmiany złych nawyków może okazać się zastąpienie produktów o wysokiej zawartości tłuszczu (smalec, masło) olejem słonecznikowym, olejem rzepakowym czy oliwą z oliwek. Porównywanie etykiet produktów z informacjami na temat zawartości składników odżywczych.
Źródło: BBC