Berry Fest 2023 – renesans trunków z polskich superowoców

Berry Fest 2023 – renesans trunków z polskich superowoców

Dodano: 
Laureaci Berry Fest 2023
Laureaci Berry Fest 2023 Źródło: Materiały prasowe
Wręczono medale i Grand Prix Berry Fest 2023. Wśród laureatów wina porzeczkowe, z jagody kamczackiej i borówki wysokiej, geist z jeżyn oraz nalewki z malin, derenia, agrestu i aronii oraz z polskiego minikiwi. Renesans jagodowych trunków to fakt. Oto opinie laureatów i jurorów.

Konkurs Grand Prix Berry Fest 2023 odbył się w Pałacu Mała Wieś. Oceniało jury w składzie Łukasz Klesyk, Zbigniew Kmieć, Katarzyna Puk i Mikołaj Rey. Największe uznanie zdobyły wino z czerwonej porzeczki jednej z manufaktur win owocowych oraz nalewka z polskiego minikiwi autorstwa Natalii i Karola Krześniaków. Wielki powrót jagodowych trunków staje się faktem. W opiniach ekspertów padają słowa kulinarna tożsamość, część gościnności i duch polskiej kuchni.

Rośnie rynek win owocowych i nalewek

– Przyszłość rynku win owocowych ocenia się bardzo dobrze. Jest trend wzrostowy, rynek zwiększa się o 6-8 proc. rocznie. Warto wspomnieć, że 100 lat temu, w dwudziestoleciu międzywojennym, ponad 50 proc. polskiego rynku alkoholowego to były porzeczniaki, owocowe wina z czarnej porzeczki mówią Marcin Bańcerowski i Beata Iwańczyk, twórcy manufaktury win owocowych, która zdobyła złoty medal i Grand Prix Berry Fest BEST 2023 za półwytrawne wino z czerwonej porzeczki. Medalowe okazały się także półsłodkie wina z czarnej porzeczki oraz z jagody kamczackiej. Oba zdobyły medale brązowe.

Wśród alkoholi domowych złoty medal i Grand Prix zdobyła nalewka z polskiego minikiwi.– Minikiwi to bardzo polski produkt, arcypolski smak i produkt bardzo pasujący do Polski. Nalewka z minikiwi zachowała smaki lata, ziarnistość, nuty moreli i orzecha. Nie myśleliśmy, że może przywołać tyle wspomnień i dać tyle radości – mówią Natalia i Karol Krześniakowie, plantatorzy i twórcy zwycięskiej nalewki.

– Polska w szybkim tempie uczy się nalewek. Był moment, kiedy one zniknęły. Teraz przeżywają prawdziwy renesans mówią Dariusz Makowski i Jarosław Czarnecki z nalewkarni, która zdobyła złoty medal Berry Fest BEST 2023 za nalewkę z agrestu i brązowy za nalewkę z derenia.

Wracamy do korzeni i patrzymy w przyszłość

– Wykorzystujemy ten trend i naturalne walory prozdrowotne owoców. Wysoką zawartość składników korzystnych dla organizmu ekstrahuje się za pomocą alkoholu. Na pewno warto zacząć od tego, co jest znane u nas od lat, a więc wina porzeczkowe i nalewki z malin. Te dwa gatunki powinny być w czołówce. Do nich dojdzie aronia, myślę, że to może być hit, i jagoda kamczacka. Z moich faworytów jest jeszcze borówka. Minikiwi, dereń, pigwowiec to gatunki rozwojowe z obiecującą perspektywą mówi Paweł Krawiec, zdobywca złotego medalu Berry Fest BEST 2023 za nalewkę z derenia i srebrnego za nalewkę z pigwowca.

– To się bardzo dobrze wpisuje w światowe i polskie trendy. Pijemy lżej, pijemy konwersacyjne, czyli pijemy wino czy piwo sesyjne, czyli takie, przy których można po prostu pogadać. Konkurs przytłoczył poziomem. Sprawdziła się też formuła. Jako jury spotykamy się z twórcami i sobie po prostu o tym rozmawiamy, mówimy, co nam się podoba, co się nie podoba. Dyskutujemy o tym, jak zrobić, aby to było lepsze, albo jak zrobić, żeby to się lepiej sprzedawało. Przy okazji oczywiście uczymy się nawzajem od siebie – opisuje Łukasz Klesyk, juror Berry Fest 2023.

Berry Fest, część polskiej sztuki kulinarnej

Alkohole na bazie owoców jagodowych mogą odnieść sukces rynkowy i mogą być elementem wizerunku polskiej sztuki kulinarnej, produktu regionalnego, polskiego produktu spożywczego, rolnictwa i sadownictwa. Owoce jagodowe przez setki lat były w głównym nurcie tego, co się w Polsce uprawia, i z czego się produkuje alkohol. Zaczynają wracać w wielkim stylu.

– Współczesny rynek alkoholi na świecie poszukuje rzeczy oryginalnych i rzeczy z określoną jasną tożsamością regionalną, narodową, z jasnym osadzeniem w tradycji kulinarnej. Nawet jeżeli nie dosłownie, to chodzi po prostu o pewny układ smaków, połączeń, o pewien sposób rozumienia, o ducha tradycji kulinarnej. Uważam, że owoce jagodowe, jak prawie żaden inny produkt, oddają ducha kuchni polskiej. To jest polski styl dosmaczania, łączenie kwaśnego ze słodkim, budowania kontrastów, brak strachu przed podawaniem słodkich napojów do wytrawnych mięs i tak dalej. To jest duch polskiej kuchni, polskich połączeń kulinarnych, gastronomicznych i alkoholowych – dodaje Zbigniew Kmieć.

– Owoce jagodowe są charakterystyczne dla naszego klimatu i zakorzenione w kulturze. Polska to cudowne wina owocowe i nalewki, które dobrze znamy. Podwaliny daje gościnność i tradycje. Czas połączyć kropki. Czas, by połączył je świat. Budujemy superbranżę mówi Mikołaj Rey, ekspert kulinarny, smakosz i entuzjasta wyzwań gastronomicznych.

 

Czytaj także