Crème brûlée według Mateusza Gesslera: idealny pomysł na weekend

Crème brûlée według Mateusza Gesslera: idealny pomysł na weekend

Dodano: 
Creme brulee
Creme brulee / Źródło: Pixabay / 3Msuccess
Mateusz Gessler podzielił się w jednym ze swoich wpisów na Instagramie przepisem na crème brûlée z limonką i tymiankiem. Warto wypróbować tę recepturę!

Mateusz Gessler, znany właściciel restauracji, autor książek kulinarnych, juror programów poświęconych gotowaniu zaprezentował na swoim Instagramie przepis na crème brûlée. Deserem warto się delektować zwłaszcza w weekend.

Przepis na crème brûlée z limonką i tymiankiem

Składniki:

  • 5 żółtek
  • 100 g cukru
  • 500 ml śmietany 30%
  • 1 laska wanilii
  • 1 gałązka tymianku
  • 1 limonka
  • 100 ml likieru pomarańczowego (typu Triple sec)

Sposób przygotowania:

Wlej do garnka śmietanę, dodaj do niej rozciętą laskę wanilii, otartą skórkę z limonki, cukier, gałązkę tymianku i całość zagotuj. Następnie wymieszaj żółtka z likierem, dodaj do nich gotującą się śmietanę i dokładnie wymieszaj składniki. Gorący krem przelej do kokilek i piecz w kąpieli wodnej (przy użyciu postawionego na spodzie piekarnika naczynia z wodą). Pieczenie powinno trwać około 30 minut w temperaturze 110℃. Ostudzone już crème brûlée schłodź dodatkowo w lodówce (deser smakuje najlepiej właśnie wtedy, gdy jest zimny), serwuj z gałązką tymianku i przypalonym brązowym cukrem.

instagramCzytaj też:
Kluski leniwe z twarogiem według przepisu Matuesza Gesslera. Sprawdź przepis!

Źródło: Instagram / Mateusz Gessler
-

Czytaj także