Pieczenie pierniczków świątecznych to atrakcja dla całej rodziny. Prosty przepis na pierniczki

Pieczenie pierniczków świątecznych to atrakcja dla całej rodziny. Prosty przepis na pierniczki

Dodano: 
Pierniczki świąteczne
Pierniczki świąteczne / Źródło: Shutterstock
Pierniczki świąteczne to dla wielu Polaków (i nie tylko) nieodłączny element Bożego Narodzenia, podajemy więc prosty przepis na miękkie pierniczki.

Pierniczki świąteczne to ten rodzaj słodyczy, które jak żadne inne kojarzą się z Bożym Narodzeniem. Pierniczki mogą przyjmować wiele różnych form: ciasteczek w kształcie gwiazdek, bałwanków, choinek, mikołajów, ludzików, ale też jadalnych domków czy bochenków przypominających chleb. To też rodzaj słodkości o długiej historii.

Historia świątecznych pierniczków

Jak pisze Rhonda Massingham w swojej książce „Making Gingerbread Houses”, pierniczki pochodzą najprawdopodobniej z Grecji – pierwszy znany do tej pory przepis na te smakołyki znaleziono właśnie w tym kraju i datuje się go na rok 2400 p.n.e. W X wieku wypiekaniem pierniczków zajmowali się już Chińczycy, a w Europie zyskały popularność w średniowieczu. Na dworach Anglii, Holandii, Francji i Niemiec goszczono przyjezdnych pierniczkami... z ich podobiznami, co ponoć było pomysłem królowej Elżbiety I. Czyli to być może angielskiej królowej zawdzięczamy pośrednio wszystkie pierniczki świąteczne w kształcie ludzików, włącznie z Panem Ciastkiem ze „Shreka”.

Pierniczki w formie domków zaczęły być wyrabiane najpierw w Niemczech, gdzie stały się szczególnie popularne po napisaniu przez braci Grimm bajki o Jasiu i Małgosi. To też z Niemiec tradycja wypiekania pierników zawędrowała do Torunia, miasta kojarzonego w Polsce właśnie z pierniczkami. Stało się to już około 1380 roku. Dlaczego akurat Toruń stał się Polską stolicą piernika? Być może za sukcesem słodkości wypiekanych akurat tam stoją żyzne kujawskie pola, dzięki którym nie trzeba było się martwić o to, że zabraknie składników na dobrą mąkę.

Co ciekawe, polskie słowo „piernik” pochodzi od staropolskiego „pierny”, czyli pieprzny, za to angielskie „gingerbread” oznacza dosłownie chlebek wypiekany z dodatkiem imbiru.

Jak to się stało, że pierniki jemy akurat w święta? Do końca nie wiadomo, jednak od zawsze kojarzyły się z bogactwem, a na chłopskie stoły przywędrowały dopiero w XIX wieku. Być może dlatego w niektórych regionach Polski pierniczki świąteczne stanowią jedną z 12 obowiązkowych potraw – mają zapewnić domowi dobrobyt.

Z pewnością warto więc za pieczenie świątecznych pierniczków się zabrać – jeśli nie dla dobrobytu, to dla wspólnej rodzinnej zabawy i późniejszego delektowania się nimi.

Czytaj też:
Mandarynka – moc zdrowia w małym owocu. Właściwości i kaloryczność mandarynek

Prosty przepis na miękkie pierniczki

Składniki:

Sposób przygotowania:

Najpierw wymieszaj mąkę, przyprawę do piernika i sodę. Następnie wysyp mieszankę na stolnicę (lub po prostu stół, dużą drewnianą deskę do krojenia) i dodaj powidła, miód, jako i posiekaj dowolnie uzyskaną masę w różnych miejscach nożem. Następnie dokładnie wyrób ciasto, rozwałkowując je do momentu, aż uzyskasz jego jednolitą formę. Teraz czas na nadanie świątecznym pierniczkom kształtu, który łatwo można uzyskać z pomocą różnych foremek. Piecz pierniczki w temperaturze 180℃ przez 20 minut, ale od czasu do czasu do nich zaglądaj, by się nie spaliły. Po wyjęciu z piekarnika zaczekaj aż ostygną i odłóż do puszki, szklanego słoja, by zmiękły. Później można ozdobić je z dziećmi lukrem, owocami.

Lukier do świątecznych pierniczków

Lukier do pierniczków świątecznych znajdziesz w każdym sklepie spożywczym, w różnych kolorach. Jeśli jednak chcesz, możesz przygotować go samodzielnie.

Składniki:

  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki wody

Sposób przygotowania:

Przesiej cukier puder do miski, by pozbyć się z niego grudek, a następnie dodaj do niego 2 łyżki soku z cytryny i całość wymieszaj. Konsystencja nie może być zbyt gęsta, więc jeśli stwierdzisz, że potrzebne jest jej rozrzedzenie, dodaj łyżkę wody. Stopniowo możesz dodawać kolejną łyżkę, a nawet jeszcze trzecią. Wszystko zależy od tego, czy wolisz uzyskać lukier rzadszy, czy gęstszy. Lukier rzadki łatwiej się rozprowadza po cieście, tworzy na nim delikatniejszą warstwę i szybciej zastyga. Z kolei lukier gęsty tworzy na cieście grubszą warstwę, wolniej też zastyga. Aby zagęścić lukier do pierniczków świątecznych, można dodać do niego łyżeczkę cukru pudru.

Dekoracja pierniczków świątecznych

Świąteczne pierniczki można dekorować nie tylko lukrem w różnych kolorach i kształtem. Można też skorzystać z gotowych posypek, perełek lukru, srebrnych płatków. jadalnego brokatu, czekolady, owoców. Co tylko wyobraźnia podpowie!

Ile kalorii mają świąteczne pierniczki?

Świąteczne pierniczki zawierają około 416 kcal w 100 g, więc nie są daniem niskokalorycznym. Warto jednak pamiętać, że w święta tych kalorii nie zawsze trzeba liczyć równie dokładnie, jak w pozostałe dni roku.

Czytaj też:
Idealny strogonow – oto, jak go przygotować. Sekretem jest ten jeden składnik

Opracowała:
-

Czytaj także