Twister Catering poleca - leczo i faszerowana papryka
Materiał partnera

Twister Catering poleca - leczo i faszerowana papryka

Dodano: 
Leczo wegańskie
Leczo wegańskie / Źródło: Twister Catering
Na polskich stołach możemy spotkać mnóstwo wariacji na temat leczo, które bywają pyszne, z tradycyjnym leczo nie mają jednak wiele wspólnego. Jeśli bazą takiego dania są warzywa, które akurat mamy pod ręką, a w sezonie jest to zazwyczaj cukinia lub kabaczek, marchewka, fasolka i inne warzywa, do których dodamy przecier pomidorowy i przyprawy, to niewątpliwie otrzymamy smakowity gulasz warzywny ale z całą pewnością nie jest to leczo.

Klasyczne węgierskie leczo składa się z papryki, pomidorów i cebuli. Łatwo zapamiętać tradycyjne proporcje składników - 4:2:1, czyli cztery papryki, dwa pomidory i jedna cebula. Oczywiście niezbędna jest szczypta soli i kilka ząbków czosnku. Po zeszkleniu pokrojonej w półplasterki cebuli - albo ściągamy rondel z ognia, żeby po lekkim przestudzeniu dodać trochę sproszkowanej papryki, co wzbogaci smak i wzmocni kolor potrawy, albo - zgodnie z najstarszymi przepisami - pomijamy sproszkowaną paprykę i dodajemy jedynie świeżą, pokrojoną w spore kawałki. Następnie pomidory, sparzone i pozbawione skórki. Na koniec drobno posiekany czosnek i wszystko dusimy pod przykryciem, nie za długo, żeby papryka zachowała pewną chrupkość. Jeśli potrzeba, zdejmujemy pokrywkę, żeby odparować nadmiar sosu. Pamiętajmy, że leczo to nie zupa tylko kawałki jędrnej papryki w odrobinie gęstego, pomidorowo-cebulowego sosu. Klasyczne leczo jest pyszne, lekkie i jednocześnie sycące. Można je podać jako danie główne lub jako dodatek do mięsa czy ryżu. Niektórzy wbijają pod koniec gotowania jajko. Smakuje wybornie zarówno na gorąco, jak i na zimno.

A co z tłuszczem, na którym podsmażamy warzywa? Weganie niech śmiało sięgną po olej słonecznikowy, typowy dla kuchni naszych bratanków. Podróżując przez Węgry, w zasadzie od granicy ze Słowacją, mijamy bezkresne pola słoneczników, na widok których nie sposób się nie uśmiechnąć. Zresztą produkcja oleju słonecznikowego stawia Węgry w unijnej czołówce. Natomiast zwolenników klasyki namawiamy do wypróbowania tłuszczu wytopionego z boczku lub słoniny pochodzącej ze świń rasy mangalica. Ta kudłata odmiana świni domowej stała się swego rodzaju węgierskim skarbem narodowym. Ich mięso słynie na cały świat z walorów smakowych i zdrowotnych. Podobno badania naukowe potwierdziły, że jeśli chów prowadzony jest w sposób tradycyjny, to znaczy świnie przez cały rok wypasają są na wolnym powietrzu, chroniąc się jedynie przed zimnem i deszczem w specjalnych wiatach, wzrasta ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, łatwiej przyswajalnych przez człowieka. Nie potwierdził się natomiast mit o niskiej zawartości cholesterolu. Jeśli nie wybieramy się w najbliższym czasie na Węgry z łatwością zaopatrzymy się w słoninę, boczek czy przepyszne kiełbasy paprykowe z mięsa mangalic w wybranych sklepach delikatesowych, również internetowych. Jeśli chcemy wzbogacić nasze leczo smakowo i kalorycznie koniecznie wybierzmy kiełbasę paprykową z mięsa mangalic właśnie.

Żeby przyrządzić paprykę faszerowaną potrzebujemy tych samych składników jak do leczo, czyli papryki, pomidorów i cebuli, a dodatkowo kilku innych na farsz. Niestety, papryka faszerowana nie cieszy się aż taką popularnością w Polsce jak leczo, a szkoda. Jest równie prosta w wykonaniu, a ze względu na nieomal niegraniczone możliwości w dobieraniu składników farszu, trudno się tą potrawą znudzić. Weganie najczęściej faszerują paprykę kaszą jaglaną, cukinią i cebulą, obficie doprawiając kolendrą, oregano i kurkumą. Bazę farszu mogą stanowić różne odmiany ryżu i kasz, w tym pęczak i kuskus. A poza tym, dodajemy co kto lubi - pieczarki, tofu, soczewicę i inne warzywa. Zarówno w wersji wegańskiej, jak i klasycznej bardzo ważne są pomidory, z których robimy sos. Najlepsze są oczywiście te dojrzałe w słońcu, soczyste i słodkie. Poza sezonem korzystamy z dobrej jakości pomidorów z puszki. A teraz, krok po kroku, pokażemy jak łatwo przyrządzić paprykę faszerowaną w wersji klasycznej. Na rozgrzanym oleju słonecznikowym rumienimy drobno posiekaną cebulę. Dodajemy ryż i zalewamy osolonym wrzątkiem. Przykrywamy i czekamy aż ryż wchłonie wodę. Odstawiamy z ognia i gdy ryż nieco ostygnie dodajemy zmieloną wieprzowinę, przyprawy i siekaną zieleninę. Myjemy papryki, odcinamy szypułki i napełniamy farszem, pamiętając żeby zostawić trochę miejsca, gdyż ryż pęcznieje w trakcie duszenia. Papryki układamy w płaskim rondlu, zalewamy sokiem pomidorowym, wkładamy kilka liści selera (doskonale komponuje się z pomidorami) i cebulę przekrojoną na pół. Dusimy na wolnym ogniu około 40-50 minut. W zależności od upodobań, sos możemy doprawić zasmażką (po wyjęciu selera i cebuli) lub lekko odparować, żeby zgęstniał. Aromat i smak tego pysznego dania uwiedzie wszystkich domowników i gości.

Kolejny, bogaty w przepisy segment związany z papryką to wszelkiego rodzaju wersje kiszonej i faszerowanej papryki. Tu rzeczywiście możemy pofantazjować. Każdą paprykę da się ukisić, prawie każdą da się nafaszerować. W kiszonkach jako nadzienie króluje kapusta, którą nadziewamy zarówno te pikantne jak i słodkie papryki. Wyśmienicie smakuje jako dodatek do potraw mięsnych, ale nie tylko. Jest wiele przepisów, warto poeksperymentować także w domowym zaciszu, a że teraz mamy sezon na paprykę i kapustę, to nic nie stoi na przeszkodzie aby uzupełnić domowe spiżarnie w kolorowe madziarskie przysmaki.

Leczo, jako potrawa jednogarnkowa, doskonale sprawdza się na piknikach i innych wydarzeniach w plenerze. Na życzenie Klientów, chętnie zawieszamy żeliwne kociołki nad ogniskiem, żeby uwarzyć leczo zgodnie z tradycją. Przyciąga to uwagę uczestników i jest dodatkową atrakcją. Zarówno leczo, jak i papryka faszerowana, równie doskonale sprawdzają się w czasie pokazów live cooking. Nasi doświadczeni kucharze włączają uczestników w przygotowanie potraw, a krótki czas gotowania mija szybko w atmosferze zabawy. Kolorowe warzywa, aromaty ziół i przypraw, możliwość rywalizacji, jeśli podzielimy zespół na drużyny, pozostawi niezapomniane wspomnienia i zintegruje pracowników.

Zainteresowanych naszymi usługami zapraszamy na stronę: www.twister-catering.pl

Źródło: Twister Catering

Czytaj także