Tatarski przysmak

Tatarski przysmak

Dodano: 
Kuchnia, zdjęcie ilustracyjne
Kuchnia, zdjęcie ilustracyjne / Źródło: Shutterstock / Prostock-studio
Bywa, że potrawy tatarskie kojarzą się tylko z tatarem, bo tak nazywamy befsztyk z surowej wołowiny. Oto porcja wiedzy na temat tradycji kulinarnych polskich Tatarów.

To, że wizytówka kulinarna tatarskiej kuchni – pierekaczewnik – znalazł się wśród 42 produktów regionalnych zarejestrowanych w Unii Europejskiej, świadczy o jakości i prestiżu tej potrawy na kulinarnych salonach Europy. Pierekaczewnik przyrządza się z kilku bardzo cienkich płatów ciasta makaronowego, przełożonych farszem. Całość zawija się w rulon przypominający skorupę ślimaka, który po upieczeniu ma kolor lekko złoty lub rumiany, a po przekrojeniu odsłaniają się naprzemienne warstwy ciasta i nadzienia w różnych kolorach. Gdy podajemy go na świeżo, jeszcze ciepły, warstwy rozdzielają się i czujemy, jak jest chrupiący, a jednocześnie jak zwarta jest jego konsystencja.

Okładka tygodnika WPROST: 10/2020
Artykuł jest zamknięty
Artykuł został opublikowany w 10/2020 wydaniu tygodnika „Wprost”
Zamów w prenumeracie lub w wersji elektronicznej:

Czytaj także