Sprawdź, co pomoże Ci dobrze zorganizować pracę w firmie gastronomicznej i cateringowej
Materiał partnera

Sprawdź, co pomoże Ci dobrze zorganizować pracę w firmie gastronomicznej i cateringowej

Dodano: 
Catering
Catering / Źródło: horecapolska.pl
Masz problem z organizacją w swojej restauracji? Potrzebujesz opakowań do serwowania klientom posiłków lub atrakcyjnego zaprezentowania całego zamówienia? A może otwierasz firmę cateringową i kompletujesz niezbędny asortyment? Niezależnie od tego, czego potrzebujesz, oto kilka wskazówek jak dobrze wyposażyć swoją firmę.

Wygoda idzie w parze z odpowiednim opakowaniem

Wraz z rozwojem internetu i infrastruktury miast, klienci coraz częściej preferują zamawianie jedzenia pod wskazany adres, zamiast osobiście rezerwować stolik i zjawić się w lokalu na posiłek. O wiele częściej wolą też, zamiast wynajmować lokal na prywatne imprezy, zamawiać jedzenie z dostawą do swoich domów i posesji. Jeśli planujesz dodać do oferty swojej restauracji możliwość zakupu jedzenia na wynos, musisz zadbać o kilka szczegółów. Jedzenie, które trafia do klienta, nie może stracić po drodze swojej temperatury, dlatego nie można zapakować go w pierwsze lepsze pudełko. Klient płacący za ciepły posiłek będzie niezadowolony i swoją frustrację może wylać poprzez niepochlebne opinie w mediach społecznościowych, a tym samym zniechęcić innych, potencjalnych klientów do skorzystania z Twoich usług. Z kolei źle zabezpieczone danie może w trakcie transportu wylądować na podłodze, wymieszać się ze sobą bądź zostać zgniecione, przez co klient odmówi zapłaty. Przy zamówieniach składających się z większej liczby dań lub komponentów, czy zupach, sytuacja się komplikuje. Pojemnik musi być wytrzymały, szczelny i posiadać przegrody, żeby pomieścić kilka różnych dań. Zainwestuj w wielorazowe pudełka i termosy, w których zamówienie klienta będzie bezpieczne przez całą drogę. Przy wielu opakowaniach niezbędna jest także odpowiednia organizacja pracy, tak aby każdy pracownik bez problemu odnalazł niezbędne mu do pracy narzędzia. Opakowania na wynos muszą też być gdzieś składowane w każdej restauracji, na przykład na przejrzystych metalowych regałach. Meble ze stali nierdzewnej są wytrzymałe, trwałe, łatwo je czyścić i zachować na nich porządek. Są też uniwersalne — można je później wykorzystać jako półkę na naczynia lub garnki.

Catering warty swojej ceny

Decydując się na usługi cateringowe, możesz obsługiwać imprezy prywatne, ale także inne imprezy okolicznościowe, biznesowe lub bankiety. Na takich imprezach podawane są kanapki lub wykwintne przekąski, ale niezależnie od tego, czy jest to impreza elegancka, czy o swobodnym charakterze, posiłki podawane na zimno nie mogą zjawić się w miejscu docelowym ciepłe, a ciepłe nie mogą pojawić się zimne. Żeby osiągnąć ten cel, konieczne jest zainwestowanie w odpowiednie witryny chłodzące i podgrzewacze gastronomiczne. Zależnie od tego, jaki zakres ma Twoja działalność, może być także konieczne zainwestowanie w odpowiednie meble cateringowe, ale także kolumny i stojaki bufetowe. Przy transporcie żywności przydatne będą wózki kelnerskie, ale także termosy, pojemniki i torby. Pokaż swój profesjonalizm i dbałość o każdy detal. Jeśli nie wiesz gdzie się zaopatrzyć w najlepszej jakości akcesoria gastronomiczne, sprawdź asortyment, który oferuje Hurtownia gastronomiczna HorecaPolska. Śmiało skorzystaj z porad specjalistów i skontaktuj się z obsługą sklepu. Twoja firma i Twoi klienci zasługują na to, co najlepsze!

Źródło: Hurtownia gastronomiczna HorecaPolska

Czytaj także