Jak zrobić idealną zupę pomidorową z niedzielnego rosołu?

Jak zrobić idealną zupę pomidorową z niedzielnego rosołu?

Dodano: 
Zupa pomidorowa
Zupa pomidorowa / Źródło: Shutterstock / Ratov Maxim
Najlepsza pomidorowa to ta, która powstała na bazie niedzielnego rosołu. W teorii wydaje się, że jest to jedna z najprostszych zup, tymczasem nie zawsze wychodzi idealnie.

W kuchni „Dzień Dobry TVN” Katarzyna Bukowska przygotowała idealną pomidorową. Co stanowi bazę jej zupy? Blogerka pokazała również, jak zrobić zupę pomidorową z niedzielnego rosołu.

Pomidor – co w nim znajdziemy?

W 100 g pomidorów znajdziemy około 17 kalorii i całe mnóstwo wody. To dlatego pomidor zalicza się do niskokalorycznych warzyw, które sprzyjają odchudzaniu i świetnie nawadniają organizm. W pomidorach znajdziemy m.in:

  • likopen – naturalny barwnik z grupy karotenoidów, który jest silnym przeciwutleniaczem,
  • beta-karoten,
  • potas – ważny minerał, który kontroluje ciśnienie krwi i zapobiega chorobom układu krążenia,
  • witaminę C – niezbędny składnik odżywczy i przeciwutleniacz,
  • witaminę E,
  • kwas foliowy – tak ważny dla kobiet w ciąży,
  • witaminę K – witamina niezbędna do krzepnięcia krwi.

Lista wydaje się uboga? Poczekaj aż dowiesz się, jakie właściwości prozdrowotne mają pomidory. Jeden średniej wielkości pomidor zawiera około 22 kalorii, 1,5 g błonnika pokarmowego.

Zawartość witamin i związków roślinnych może się znacznie różnić między różnymi odmianami pomidorów. Na przykład pomidory koktajlowe mają wyższą zawartość beta-karotenu niż zwykłe pomidory.

Pomidor – właściwości

  • Dzięki dużej zawartości witaminy C pomidory wspierają układ odpornościowy w walce z infekcjami, ale też zapobiegają im. Witamina C jest też antyoksydantem, który walczy z wolnymi rodnikami.
  • Witamina B9 (kwas foliowy) zapobiega występowaniu wad cewy nerwowej u płodu.
  • Pokarmy na bazie pomidorów, bogate w likopen i inne związki roślinne, mogą chronić przed poparzeniem słonecznym.
  • Dzięki dużej zawartości potasu pomidory regulują ciśnienie krwi.
  • Zawartość błonnika, potasu, witaminy C i choliny w pomidorach ma znaczny wpływ na zdrowie serca. Dodatkowo błonnik zapobiega cukrzycy i przyspiesza metabolizm.
  • Pomidory są bogatym źródłem likopenu, luteiny i beta-karotenu. Są to silne przeciwutleniacze, które, jak wykazano, chronią oczy przed uszkodzeniem wywołanym światłem, rozwojem zaćmy i związanym z wiekiem zwyrodnieniem plamki żółtej.
  • Właściwy poziom witaminy C w organizmie wspiera produkcję kolagenu, odpowiedzialnego za piękną skórę i młody wygląd.

Opracowała:
Źródło: X-news / Zdrowie Wprost

Czytaj także