Pierogi to wyższa szkoła jazdy? Podpowiadamy, co zrobić, by wyszły idealnie

Pierogi to wyższa szkoła jazdy? Podpowiadamy, co zrobić, by wyszły idealnie

Dodano: 
Pierogi
Pierogi / Źródło: Pixabay / pasja1000
Nasze babcie potrafiły lepić doskonałe pierogi. Nam często brakuje nie tylko chęci i czasu, ale także... umiejętności. Nie da się ukryć, że zrobienie idealnych pierogów jest prawdziwą sztuką. Chcesz się tego nauczyć? Nawet teściowa będzie zaskoczona.

W kuchni „Dzień Dobry TVN” blogerka kulinarna Jolanta Caputa pokazała jak przygotować idealne ciasto na pierogi. Jakie są tajniki jego przygotowywania? Jakie farsze zaproponowała? Obejrzyj materiał wideo:

Jak zrobić idealne ciasto na pierogi?

Składniki na tradycyjne ciasto pierogowe:

  • 3 szklanki mąki pszennej (u mnie szklanka zawsze wynosi 250 ml)
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ kostki margaryny lub masła
  • ok. 1 szklanki ciepłej wody

Wykonanie:

Na stolnicę wsyp 3 szklanki mąki, łyżeczkę soli, dodaj 1/4 kostki margaryny, podlej ciepłą wodą i zagnieć elastyczne ciasto na pierogi.

Co ciekawe, w tradycyjnym przepisie na ciasto pierogowe nie znajdziemy jajek.

Czytaj także:
Dlaczego warto jeść ciecierzycę? Przepis na hummus

Źródło: X-news / przepisyjoli.com

Czytaj także