Kawior, czyli luksus ważony w gramach
Materiał partnera

Kawior, czyli luksus ważony w gramach

Dodano: 
Kawior
Kawior / Źródło: Materiały prasowe
Kawior jest bez wątpienia jednym z najbardziej pożądanych i cenionych produktów luksusowych. To wyrób najwyższej jakości, przy którego tworzeniu zwraca się uwagę na najmniejsze detale.

Jeżeli kawior wciąż kojarzy się przede wszystkim z Rosją czy Iranem, to czas najwyższy, by tę wiedzę poszerzyć. Od momentu, kiedy jesiotry wpisano na listę gatunków zagrożonych, legalny kawior pochodzi wyłącznie z hodowli, a jedna z największych znajduje się w Polsce. Rodzima marka Antonius Caviar należąca do Gospodarstwa Rybackiego Gosławice jest drugą w Europie i trzecią na świecie pod względem produkcji tego delikatesu. Na wspólny sukces przez lata pracowali najlepsi ichtiolodzy, technolodzy żywności i ci, którzy z dumą nazywają siebie rybakami.

Z szacunkiem i pokorą wobec natury

Tradycje gospodarstwa rybackiego sięgają lat 60. ubiegłego wieku, a od prawie 30 lat firma specjalizuje się w hodowli jesiotrów. Do produkcji kawioru przygotowywano się etapami. Proces pozyskiwania tego wyjątkowego przysmaku jest czasochłonny. Wymaga specjalistycznej wiedzy i zapewnienia najlepszych warunków. Dlatego spółka zdecydowała się na zakup kolejnego gospodarstwa w miejscowości Ruś k. Olsztyna, którego stawy zasilane są krystalicznie czystymi wodami z trenów objętych programem Natura 2000, i zbudowała tam jedną z najnowocześniejszych przetwórni na świecie.

Na jakość kawioru wpływa wiele czynników. Kluczowa jest dbałość o środowisko, w którym żyją ryby. Jesiotry, choć ogromne i majestatyczne, są niezwykle wrażliwe na zmianę parametrów wody: pH, temperatury czy wartości tlenu. Jak podkreślają specjaliści z Antonius Caviar, hodowla jest zadaniem dla cierpliwych, a ich praca jest codzienną obserwacją rozwoju każdego osobnika i zapewnianiem optymalnych warunków do życia, najbardziej zbliżonych do panujących w ich naturalnym środowisku.

Co więcej, aby pozyskać ikrę, trzeba czekać siedem, dziewięć, a czasem nawet i piętnaście lat. Dlatego tak ważne jest, by producent kawioru był jednocześnie hodowcą jesiotrów, z których ikry powstaje ten specjał. Ma wówczas wpływ na jakość kawioru od początku.

Wierność tradycji

Proces produkcji kawioru jest sztuką. Choć składa się z kilku teoretycznie nieskomplikowanych etapów, jak podkreślają eksperci, diabeł tkwi w szczegółach. Każda ryba jest inna, nie ma gotowej receptury. Antonius Caviar jest niepasteryzowany, pozyskiwany tradycyjnym sposobem, a delikatnie słony smak zawdzięcza metodzie „Malossol”. Marka proponuje kawior w dwóch odmianach: Siberian i Oscietra, z dwóch gatunków jesiotra. Średnica ziarna osiąga od 2,4 mm do 3,5 mm (w zależności od gatunku i wieku samicy).

Mity związane z kawiorem

Przez stulecia powstało wiele mitów dotyczących tego wyjątkowego specjału. Jak wyjaśnia Agata Łakomiak-Winnicka, dyrektor ds. marketingu i sprzedaży Antonius Caviar, prawdziwy kawior pochodzi wyłącznie z ryb jesiotrokształtnych: - Spotykane na rynku ikry z łososia, pstrąga czy np. tak zwany kawior z alg formalnie nie powinny być nazywane kawiorem. Najwyższej jakości produkt jest niepasteryzowany i ma aksamitną strukturę, nigdy nie daje wrażenia „strzelania” na języku, ale delikatnie rozpływa się na podniebieniu, stopniowo uwalniając rozmaite nuty smakowe. Błędne jest też przekonanie, że kawior jest wyłącznie czarny. Smakosze wiedząże - zależnie od gatunku i osobniczych cech danej ryby - występuje także w odcieniach oliwki, brązu, szarości czy złota - dodaje.

Dla koneserów

Choć Antonius Caviar dostępny jest w menu najlepszych restauracji w Polsce i na świecie, marka zapewnia również dostawę kawioru do domu. Cenne „koraliki” można kupić w sklepie internetowym. Wysyłane bezpośrednio z przetwórni, w specjalnym opakowaniu z wkładami chłodzącymi, docierają do klienta już następnego dnia. Można kupić nawet jedno opakowanie.

Ten delikates można serwować na wiele sposobów: tradycyjnie – z jajkiem, tostem czy blinami, z wyrafinowanymi dodatkami typu ostrygi, homar albo też solo - by w pełni cieszyć się jego paletą smaków. Dodatkowo Antonius Caviar publikuje w mediach społecznościowych oraz na swoim blogu rozliczne przepisy kulinarne, by zainspirować do podejmowania coraz to nowych kulinarnych wyzwań.

Czytaj także