Dlaczego warto sięgać po tran?

Dlaczego warto sięgać po tran?

Dodano: 
Tran
Tran / Źródło: Pixabay / frolicsomepl
Tran większości z nas nie kojarzy się dobrze. Musieliśmy pić go w dzieciństwie, dziś sami dajemy go swoim dzieciom. Charakterystyczny, rybi zapach i gęsta, oleista konsystencja niektórym śnią się po nocach. Co zawiera tran i jakie ma właściwości prozdrowotne?

Tran – suplement diety, którego w dzieciństwie unikaliśmy jak tylko mogliśmy, a który dziś sami dajemy swoim dzieciom. Na szczęście nowe pokolenia mają łatwiej. Charakterystyczny rybi smak i aromat zniknął, dzięki dodaniu do tranu substancji zapachowych. Dla starszych dzieci i osób dorosłych powstał także tran w kapsułkach, co zdecydowanie ułatwia jego przyjmowanie. Tran, choć raczej nie kojarzy nam się dobrze, ma rewelacyjny wpływ na zdrowie, dlatego warto włączyć go do codziennej diety.

Niewiele osób ma świadomość, że nazwa „tran” jest zarezerwowana dla olei pozyskiwanych z wątroby dorsza atlantyckiego. Tymczasem często tranem określa się wszystkie oleje pochodzące od stworzeń wodnych, np. olej z wątroby rekina.

Oleje z ryb

Oleje z ryb zawierają kwasy tłuszczowe omega-3 oraz witaminy A i D. W tłustych rybach występują dwa rodzaje kwasów tłuszczowych:

  • Kwas eikozapentaenowy (EPA): Najbardziej znany kwas tłuszczowy omega-3, EPA pomaga ciału syntetyzować związki chemiczne biorące udział w krzepnięciu krwi i stanie zapalenym. Ryby uzyskują EPA z alg, które jedzą.
  • Kwas dokozaheksaenowy (DHA): U ludzi ten kwas tłuszczowy omega-3 jest kluczową częścią nasienia, siatkówki, części oka i kory mózgowej, części mózgu. DHA występuje w całym organizmie, szczególnie w mózgu, oczach i sercu. Jest również obecny w mleku matki.

Powszechnie wiadomo, że zdrowe kwasy tłuszczowe mają pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. Obniżają poziom złego cholesterolu, przeciwdziałają rozwojowi miażdżycy, poprawiają pracę mózgu, pamięć i koncentrację.

Tran zawiera także witaminę A, która jest silnym antyoksydantem. Witamina A jest korzystna dla zdrowia oczu i do zmniejszania chorób powodujących stan zapalny, w tym od choroby Alzheimera do zapalenia stawów.

Witamina A pełni kilka istotnych funkcji w organizmie człowieka. Oto kilka najważniejszych z nich:

  • Bierze udział w procesie widzenia, a przede wszystkim umożliwia adaptację oka do widzenia w ciemności.
  • Wspomaga układ odpornościowy i zapobiega infekcjom.
  • Wspiera układ rozrodczy i prawidłowy rozwój płodu.
  • Odgrywa istotną rolę w rozwoju wszystkich tkanek organizmu, w tym skóry i włosów. Przyczynia się do produkcji sebum – oleju, który pomaga utrzymać poziom wilgoci w skórze i włosach.
  • Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka i cukrzycę typu 2.

Tran zawiera także witaminę D, która ułatwia przyswajanie wapnia i fosforu – dwóch bardzo ważnych elementów, z których zbudowane są nasze kości. To dlatego tran sprzyja rozwojowi dzieci i zapobiega krzywicy.

Tran – stosowanie

Tran na ogół stosuje się w okresie jesienno-zimowym. Latem, gdy mamy sporo słońca, jednoczesne przyjmowanie tranu może doprowadzić do przedawkowania witaminy D. Z tego też względu należy stosować się do zaleceń lekarza lub producenta w kwestii odpowiedniego dawkowania tranu w sezonie jesienno-zimowym. Kobiety w ciąży powinny się skonsultować z lekarzem przed rozpoczęcie suplementacji tranem, ponieważ preparat zawiera dużą ilość witaminy A. Ostrożność powinny również zachować osoby z kamicą nerkową. Olej z ryb może powodować działania niepożądane, w tym odbijanie, nieświeży oddech, zgagę, nudności, luźne stolce, wysypkę i krwawienie z nosa. Chociaż tran jest suplementem niezwykle popularnym i uznawanym za bezpieczny, niektórzy nie powinni go stosować, dlatego przed użyciem trzeba zapoznać się z ulotką lub porozmawiać ze swoim lekarzem.

Czytaj także:
Składniki odżywcze, których potrzebują kości

Czytaj także