Dlaczego warto jeść wątróbkę?

Dlaczego warto jeść wątróbkę?

Dodano: 
Wątróbka
Wątróbka / Źródło: Fotolia / Lucia Pescaru
Gotowana czy smażona wątróbka ma tyle samo zwolenników, co przeciwników. Jedni jedzą ją regularnie, inni na samą myśl dostają torsji. Ci, którzy chcieliby spróbować, ale wciąż się wahają, powinni dowiedzieć się, jakie korzyści dla zdrowia niesie jedzenie wątróbki.

Myśląc o zdrowym odżywianiu, większość z nas oczyma wyobraźni widzi pełnoziarniste pieczywo, warzywa, owoce, chudy nabiał, probiotyki. Podroby raczej nie znajdują się na tej liście. Tymczasem mają wielu zwolenników, którzy sięgają po nie regularnie. Nasze babcie często serwowały wątróbkę, co raczej nie jest daniem, za którym dzieci przepadają. Złe wspomnienie z dzieciństwa często powoduje, że dzisiaj omijamy wątróbkę szerokim łukiem. Dodatkowo nie pomaga wiedza na temat tego, jaką rolę pełni wątroba. A jest to m.in. oczyszczanie organizmu z toksyn. Należy jednak podkreślić, że wątroba nie przechowuje toksyn, a pomaga je usuwać z organizmu. Mając tego świadomość i chcąc spożywać wątróbkę, powinniśmy wybierać podroby pochodzące od zwierząt hodowanych w ekologicznych warunkach.

Wątróbka – składniki odżywcze

Wątroba jest bogata w białko, ma niską zawartość kalorii i zawiera niezbędne witaminy i minerały. Wykazano, że wysokie spożycie białka zwiększa tempo metabolizmu, zmniejsza apetyt, pomaga budować mięśnie i chronić mięśnie podczas utraty wagi.

W wątróbce znajdziemy także m.in.:

  • żelazo,
  • witaminę A,
  • miedź,
  • chrom,
  • cynk,
  • kwas foliowy,
  • purynę,
  • cholesterol.

Witamina A jest korzystna dla zdrowia oczu i do zmniejszania chorób powodujących stan zapalny, w tym od choroby Alzheimera do zapalenia stawów. Wątroba zawiera również kwas foliowy, żelazo, chrom, miedź i cynk i wiadomo, że jest szczególnie dobra dla serca i dla zwiększenia poziomu hemoglobiny we krwi.

Osoby zmagające się z dną moczanową powinny unikać podrobów, ponieważ zawierają one purynę, związaną z zaostrzeniem dny moczanowej. Ze względu na dużą zawartość cholesterolu tłuszczów nasyconych, podroby powinny być spożywane z umiarem. Ze względu na dużą zawartość witaminy A, kobiety w ciąży również powinny zrezygnować z wątróbki.

Wątróbka – przygotowanie

Wątrobę najlepiej przyrządzić w dniu zakupu. Im świeża, tym lepsza. Trzeba też pamiętać, by pochodziła z pewnego źródła. Wątróbkę najczęściej łączy się z cebulą, przygotowując ją w formie potrawki. Istnieje jednak wiele innych przepisów, np. na zupę z wątróbką, kluski wątrobiane i wątrobę z sosem. Z powodzeniem można ją dusić i podsmażać.

Czytaj także:
Masz te objawy? Możesz potrzebować probiotyków

/ Źródło: Daily Health Post/Health Line/Medical News Today

Czytaj także