Co się stanie, gdy połączysz ocet jabłkowy i miód? Ten napój potrafi zdziałać cuda

Co się stanie, gdy połączysz ocet jabłkowy i miód? Ten napój potrafi zdziałać cuda

Dodano: 
Ocet jabłkowy
Ocet jabłkowy / Źródło: Fotolia / Sea Wave
Nie od dziś wiadomo, że proste metody bywają najskuteczniejsze. Medycyna naturalna zna receptury, które pomagają nie tylko zachować dobre zdrowie i uchronić się przed chorobami, ale także potrafią zwalczać niektóre dolegliwości. Tak jest w przypadku połączeniu octu jabłkowego i miodu.

Czasem nawet nie wiemy, że jesteśmy chorzy, choć zmagamy się z różnymi dolegliwościami, które miesiącami bagatelizujemy. Masz gazy, biegunki lub częste zaparcia? Pojawiają się alergie, stany zapalne? Zaczynasz tyć? A może masz problemy z pamięcią i koncentracją? Wszystkie przewlekłe dolegliwości potrafią skutecznie pozbawić nas sił witalnych. Mogą też doprowadzić do bardzo poważnych problemów ze zdrowiem. Jeśli prowadzisz stresujący tryb życia i żyjesz w biegu, konsumując duże ilości niezdrowych pokarmów i napojów, możesz odczuwać różne dolegliwości wynikające z zakwaszenia organizmu. Niski poziom pH może prowadzić do wielu chorób, infekcji, stanów zapalnych, braku energii i nudności.

Picie octu jabłkowego z miodem powoduje podwyższenie poziomu pH krwi do jej naturalnego stanu, co ułatwia zwalczanie zarazków i dolegliwości. Chociaż istnieje wiele środowiskowych, genetycznych i emocjonalnych przyczyn choroby, nasz sposób odżywiania niezmiennie odgrywa bardzo ważną rolę.

Odkwaszanie organizmu

Ocet jabłkowy to sfermentowany sok z rozgniecionych jabłek. Podobnie jak sok jabłkowy zawiera trochę pektyny, witaminy B1, B2 i B6; biotynę, kwas foliowy, niacynę, kwas pantotenowy i witaminę C. Zawiera również niewielkie ilości składników mineralnych: sodu, fosforu, potasu, wapnia, żelaza i magnezu. Ocet jabłkowy może również zawierać znaczne ilości kwasu octowego i kwasu cytrynowego.

Miód zawiera potas, wapń, magnez, żelazo, miedź i cynk. Znajdziemy w nim również witaminy – w tym witaminę C, tiaminę, ryboflawinę, kwas nikotynowy, witaminę B6 i kwas pantotenowy.

Połącz jedną łyżeczkę miodu z jedną łyżeczką octu jabłkowego i oba składniki wymieszaj w szklance wody. Napój wypij 20 minut przed śniadaniem. Należy pamiętać, że duże ilości octu jabłkowego mogą zakłócać działanie diuretyków, środków przeczyszczających i leków przeciw cukrzycy i chorobom serca. Dlatego też przed rozpoczęciem kuracji odkwaszającej należy skonsultować się z lekarzem.

Czytaj także:
Masz te objawy? Prawdopodobnie jesz za dużo cukru

Czytaj także

Czytaj także