Jesz takie mięso? Możesz mieć większe szanse zachorowania na raka piersi

Jesz takie mięso? Możesz mieć większe szanse zachorowania na raka piersi

Dodano: 
Różowa wstążka, zdj. ilustracyjne
Różowa wstążka, zdj. ilustracyjne / Źródło: Fotolia / vladimirfloyd
Regularne spożywanie pokarmów, takich jak bekon i kiełbasy, może zwiększać ryzyko raka piersi – twierdzą naukowcy. Przegląd badań wykazał, że kobiety, które spożywały duże ilości przetworzonego mięsa miały o 9% większe ryzyko zachorowania na raka w porównaniu z tymi, które jadły go niewiele.

Na temat wpływu mięsa na rozwój nowotworów powstało już wiele badań, jednak nie dały one do tej pory jednoznacznych wyników. Dlatego też grupa naukowców pod kierownictwem dr Maryam S. Farvid z Harvard T.H. Chan School of Public Health przeanalizowała 15 badań, w których łącznie wzięło udział milion kobiet, by wykazać, czy przetworzone mięso faktycznie ma wpływ na rozwój raka piersi.

Autorzy tego badania, opublikowanego w International Journal of Cancer, twierdzą, że powiązanie, które znaleźli, dotyczy wyłącznie przetworzonego mięsa, a nie czerwonego mięsa.

WHO wymienia przetworzone mięso jako rakotwórcze, głównie ze względu na dowody wiążące je z podwyższonym ryzykiem raka jelita grubego, podczas gdy czerwone mięso jest "prawdopodobnie rakotwórcze".

Przetworzone mięso – o czym mowa?

Przetworzone mięso zostało zmodyfikowane w celu przedłużenia jego przydatności do spożycia lub zmiany smaku, zwykle poprzez palenie, peklowanie lub dodawanie soli lub konserwantów do mięsa. Obejmuje to bekon, kiełbaski, hot-dogi, salami, peklowaną wołowinę, suszoną wołowinę i szynkę. Istnieją różne teorie, dla których może to zwiększać ryzyko zachorowania na raka, w tym, że sól peklująca może reagować z białkiem w mięsie, aby uczynić go rakotwórczym.

Zadania naukowców w kwestii przetworzonego mięsa są jednak podzielone. Główny autor, dr Maryam Farvid z Harvard TH Chan School of Public Health w USA, zaleca raczej ograniczenie mięsa niż jego eliminację. Jednak dr Gunter Kuhnle, profesor nadzwyczajny w dziedzinie żywienia i zdrowia na Uniwersytecie w Reading, który nie był zaangażowany w badanie, na łamach BBC stwierdził, że wątpliwe jest to, czy ludzie powinni obniżyć spożycie mięsa czerwonego i przetworzonego na podstawie tego badania.

Czytaj także:
Jak może wyglądać rak piersi? Ten obrazek powinna zobaczyć każda kobieta

Czytaj także

Czytaj także