Pomagają w przygotowaniu zdrowych, szybkich i prostych dań. Niektóre wymyślili Polacy!

Pomagają w przygotowaniu zdrowych, szybkich i prostych dań. Niektóre wymyślili Polacy!

Dodano: 
Fotografia ilustracyjna
Fotografia ilustracyjna / Źródło: Fotolia
Małe urządzenia AGD, miksery, blendery ręczne, blendery kielichowe, sokowirówki, wyciskarki wolnoobrotowe, wolnowary to mali sprzymierzeńcy. Skąd się wzięły i co można nimi wyczarować żeby było szybko i zdrowo?

BlenderyBlendery

Szukając informacji na temat blenderów można natrafić na takie, które mówią, że wynalazcą tego urządzenia jest Fred Waring. Naprawdę był nim Polak z pochodzenia, mieszkający w stanie Wisconsin, Stephen Poplawski. Konstrukcja prototypu blendera oparta była na mieszadle umieszczonym na dnie naczynia. W 1922 r. Poplawski opatentował swój wynalazek, nazywając go „wibratorem”. Z czasem poprawiono nazwę na „blender”. Dziś to zmodyfikowane i udoskonalone urządzenie znajdziemy w wielu domach na świecie. Potrafi pomóc w przyrządzeniu wielu zdrowych, łatwych i szybkich dań i koktajli. Występuje zarówno w formie prostszych blenderów ręcznych jak i trochę większych urządzeń zwanych blenderami kielichowymi. W czym mogą nam pomóc? Przede wszystkim oprócz samych cech użytecznych pozwalają na urozmaicenie i zmianę diety na zdrowszą, bogatszą w warzywa i owoce i to świeżo przyrządzane oraz praktycznie wcale albo mało przetworzone.

Przykładowe przepisy na zdrowe dania przy użyciu blendera:

Zupa - krem marchewkowy z kolendrą

(czas przygotowania łącznie: 10-15 minut)

Co potrzebujesz:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 4 obrane, duże marchewki, grubo posiekane
  • pół dużej lub 1 mała cebula posiekana
  • litr bulionu warzywnego
  • pęczek świeżej kolendry grubo posiekanej
  • blender ręczny
  • duży garnek

Sposób przyrządzania:

  • W dużym garnku rozgrzać oliwę, nie rozgrzewać na bardzo mocnym ogniu
  • Marchewkę i cebulę smażymy razem przez kilka minut do czasu aż cebula zmięknie
  • Dodajemy bulion warzywny i kolendrę. Zagotowujemy i i gotujemy, ok 10-12 minut do momentu aż marchew stanie się miękka
  • Zdejmujemy z ognia i odstawiamy żeby zupa przestygła.
  • Miksujemy zupę blenderem ręcznym. Przed podaniem można jeszcze podgrzać.

Koktajl z borówek

(czas przyrządzania około 15 minut)

Co potrzebujesz:

  • 1 szklanka borówek (około 150-160g)
  • 1 banan (duży)
  • duży kubek kefiru (400g)
  • blender kielichowy

Sposób przyrządzania:

  • Obieramy banana, kroimy na mniejsze talarki wrzucamy do blendera
  • Myjemy borówki wrzucamy do blendera
  • Uruchamiamy blender
  • Dodajemy kefir i jeszcze raz dokładnie miksujemy w blenderze
  • Najlepiej podać świeżo po przygotowaniu

MikseryMiksery

Miksery są nieco starszymi urządzeniami od blenderów. Pierwszy mikser wykonany z metalu i napędzany ręcznie opatentował Walter Scott w 1870 roku w USA. Pierwszy mikser elektryczny, podobny do dzisiejszego naszego miksera powstał w 1908 roku w USA, skonstruował go Herbert Johnston. Co ciekawe, urządzenie ważyło prawie 30kg i kosztowało na początku tyle co samochód. W Polsce miksery, również na początku jako dość ekskluzywne urządzenia, pojawiły się w latach 50. XX wieku. Szczęśliwe służą nam do dziś w odmianach ręcznych jak i stojących (stałe naczynie) i kosztują już zdecydowanie mniej, nie tylko niż samochód, ale mniej niż najtańsze części samochodowe.

Przykładowy przepis na danie przy użyciu miksera:

Naleśniki Babuni

(czas przygotowania około 30 minut)

Co potrzebujesz:

  • szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • szklanka mleka
  • ¾ szklanki wody, koniecznie gazowanej
  • szczypta soli
  • 3 łyżki masła lub oleju roślinnego
  • mikser
  • duży garnek
  • łyżka do zupy
  • patelnia (najlepiej do naleśników)
  • do naleśników deserowych możemy dodać łyżkę cukru

Sposób przyrządzania:

  • Mąkę wsypujemy do miski lub garnka, dodajemy mleko, jajka, wodę gazowaną i szczyptę soli. Miksujemy na gładkie ciasto. Dodajemy roztopione masło lub olej roślinny i razem miksujemy (można też użyć oleju do smażenia)
  • Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z cienkim dnem najlepiej naleśnikowej. Przewracamy na drugą stronę gdy spód naleśnika będzie już ładnie zrumieniony
  • Naleśniki zawijamy z czym lubimy: z serem, powidłami lub owocami

WolnowaryWolnowary

Za pierwszy wolnowar uznaje się urządzenie zaprojektowane pod przewodnictwem Irvinga Naxona w firmie Naxon Utilities Corporation of Chicago. W 1970 roku The Rival Company przejęła firmę Naxon i ponownie wprowadziła urządzenie na rynek pod nazwą Crock-Pot w roku 1971. W Polsce to ciekawe urządzenie zyskało popularność dopiero w ostatnich latach. Świetnie sprawdza się w przygotowaniu potraw, które wymagają dłuższego i wolnego procesu gotowania jak zupy (np. rosół), gulasze i desery. Jego zaletą jest to że nie trzeba pilnować procesu gotowania, urządzenie zrobi to za nas. Proces gotowania przebiega w temperaturze do 80 stopni Celsjusza a przygotowane w nim dania zachowują większość witamin i substancji odżywczych.

Przykładowy przepis na danie z wolnowaru:

Rosół bursztynowy

(czas przygotowania 6,5 – 12 godzin)

Co potrzebujesz:

  • 1-2 skrzydła indycze i szyja + porcja mięsa rosołowego 300g (można również przygotowywać na mięsie kurczaka np. uda kurczaka)
  • 3 marchewki średnie lub 2 duże
  • 1 pietruszka
  • 1 seler
  • 1 biała część pora
  • cebula (może być opalona nad gazem lub lekko przyszkloną na patelni)
  • natka pietruszki
  • 2-3 Ziela angielskie
  • liść laurowy (1 duży lub 2 małe)
  • mała łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu
  • opcjonalnie wiązka świeżego lubczyku
  • wolnowar

Sposób przyrządzania:

Umyte mięso wkładamy do wolnowaru, obieramy włoszczyznę, dodajemy opaloną lub przyszkolną cebulę. Wkładamy do wolnowaru liść laurowy, ziele angielskie, natkę pietruszki i lubczyk, dodajemy sól i pieprz. Całość zalewamy wodą tak aby warzywa i mięso było przykryte. Włączamy szybkowar (funkcja LOW), minimum na 6 do 12 godzin (rosół będzie bardziej brązowy). Gotową zupę przecedzamy i w miarę potrzeby doprawiamy do smaku. Podajemy z makaronem, możemy dodać do wlanej zupy pokrojone mięso z ugotowanego rosołu.

Smacznego!

Czytaj także

Czytaj także