Blendery
Szukając informacji na temat blenderów można natrafić na takie, które mówią, że wynalazcą tego urządzenia jest Fred Waring. Naprawdę był nim Polak z pochodzenia, mieszkający w stanie Wisconsin, Stephen Poplawski. Konstrukcja prototypu blendera oparta była na mieszadle umieszczonym na dnie naczynia. W 1922 r. Poplawski opatentował swój wynalazek, nazywając go „wibratorem”. Z czasem poprawiono nazwę na „blender”. Dziś to zmodyfikowane i udoskonalone urządzenie znajdziemy w wielu domach na świecie. Potrafi pomóc w przyrządzeniu wielu zdrowych, łatwych i szybkich dań i koktajli. Występuje zarówno w formie prostszych blenderów ręcznych jak i trochę większych urządzeń zwanych blenderami kielichowymi. W czym mogą nam pomóc? Przede wszystkim oprócz samych cech użytecznych pozwalają na urozmaicenie i zmianę diety na zdrowszą, bogatszą w warzywa i owoce i to świeżo przyrządzane oraz praktycznie wcale albo mało przetworzone.
Przykładowe przepisy na zdrowe dania przy użyciu blendera:
Zupa - krem marchewkowy z kolendrą
(czas przygotowania łącznie: 10-15 minut)
Co potrzebujesz:
-
1 łyżka oliwy z oliwek
-
4 obrane, duże marchewki, grubo posiekane
-
pół dużej lub 1 mała cebula posiekana
-
litr bulionu warzywnego
-
pęczek świeżej kolendry grubo posiekanej
-
blender ręczny
-
duży garnek
Sposób przyrządzania:
- W dużym garnku rozgrzać oliwę, nie rozgrzewać na bardzo mocnym ogniu
- Marchewkę i cebulę smażymy razem przez kilka minut do czasu aż cebula zmięknie
- Dodajemy bulion warzywny i kolendrę. Zagotowujemy i i gotujemy, ok 10-12 minut do momentu aż marchew stanie się miękka
- Zdejmujemy z ognia i odstawiamy żeby zupa przestygła.
- Miksujemy zupę blenderem ręcznym. Przed podaniem można jeszcze podgrzać.
Koktajl z borówek
(czas przyrządzania około 15 minut)
Co potrzebujesz:
-
1 szklanka borówek (około 150-160g)
-
1 banan (duży)
-
duży kubek kefiru (400g)
-
blender kielichowy
Sposób przyrządzania:
- Obieramy banana, kroimy na mniejsze talarki wrzucamy do blendera
- Myjemy borówki wrzucamy do blendera
- Uruchamiamy blender
- Dodajemy kefir i jeszcze raz dokładnie miksujemy w blenderze
- Najlepiej podać świeżo po przygotowaniu
Miksery
Miksery są nieco starszymi urządzeniami od blenderów. Pierwszy mikser wykonany z metalu i napędzany ręcznie opatentował Walter Scott w 1870 roku w USA. Pierwszy mikser elektryczny, podobny do dzisiejszego naszego miksera powstał w 1908 roku w USA, skonstruował go Herbert Johnston. Co ciekawe, urządzenie ważyło prawie 30kg i kosztowało na początku tyle co samochód. W Polsce miksery, również na początku jako dość ekskluzywne urządzenia, pojawiły się w latach 50. XX wieku. Szczęśliwe służą nam do dziś w odmianach ręcznych jak i stojących (stałe naczynie) i kosztują już zdecydowanie mniej, nie tylko niż samochód, ale mniej niż najtańsze części samochodowe.
Przykładowy przepis na danie przy użyciu miksera:
Naleśniki Babuni
(czas przygotowania około 30 minut)
Co potrzebujesz:
-
szklanka mąki pszennej
-
2 jajka
-
szklanka mleka
-
¾ szklanki wody, koniecznie gazowanej
-
szczypta soli
-
3 łyżki masła lub oleju roślinnego
-
mikser
-
duży garnek
-
łyżka do zupy
-
patelnia (najlepiej do naleśników)
-
do naleśników deserowych możemy dodać łyżkę cukru
Sposób przyrządzania:
- Mąkę wsypujemy do miski lub garnka, dodajemy mleko, jajka, wodę gazowaną i szczyptę soli. Miksujemy na gładkie ciasto. Dodajemy roztopione masło lub olej roślinny i razem miksujemy (można też użyć oleju do smażenia)
- Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z cienkim dnem najlepiej naleśnikowej. Przewracamy na drugą stronę gdy spód naleśnika będzie już ładnie zrumieniony
-
Naleśniki zawijamy z czym lubimy: z serem, powidłami lub owocami
Wolnowary
Za pierwszy wolnowar uznaje się urządzenie zaprojektowane pod przewodnictwem Irvinga Naxona w firmie Naxon Utilities Corporation of Chicago. W 1970 roku The Rival Company przejęła firmę Naxon i ponownie wprowadziła urządzenie na rynek pod nazwą Crock-Pot w roku 1971. W Polsce to ciekawe urządzenie zyskało popularność dopiero w ostatnich latach. Świetnie sprawdza się w przygotowaniu potraw, które wymagają dłuższego i wolnego procesu gotowania jak zupy (np. rosół), gulasze i desery. Jego zaletą jest to że nie trzeba pilnować procesu gotowania, urządzenie zrobi to za nas. Proces gotowania przebiega w temperaturze do 80 stopni Celsjusza a przygotowane w nim dania zachowują większość witamin i substancji odżywczych.
Przykładowy przepis na danie z wolnowaru:
Rosół bursztynowy
(czas przygotowania 6,5 – 12 godzin)
Co potrzebujesz:
-
1-2 skrzydła indycze i szyja + porcja mięsa rosołowego 300g (można również przygotowywać na mięsie kurczaka np. uda kurczaka)
-
3 marchewki średnie lub 2 duże
-
1 pietruszka
-
1 seler
-
1 biała część pora
-
cebula (może być opalona nad gazem lub lekko przyszkloną na patelni)
-
natka pietruszki
-
2-3 Ziela angielskie
-
liść laurowy (1 duży lub 2 małe)
-
mała łyżeczka soli
-
szczypta pieprzu
-
opcjonalnie wiązka świeżego lubczyku
-
wolnowar
Sposób przyrządzania:
Umyte mięso wkładamy do wolnowaru, obieramy włoszczyznę, dodajemy opaloną lub przyszkolną cebulę. Wkładamy do wolnowaru liść laurowy, ziele angielskie, natkę pietruszki i lubczyk, dodajemy sól i pieprz. Całość zalewamy wodą tak aby warzywa i mięso było przykryte. Włączamy szybkowar (funkcja LOW), minimum na 6 do 12 godzin (rosół będzie bardziej brązowy). Gotową zupę przecedzamy i w miarę potrzeby doprawiamy do smaku. Podajemy z makaronem, możemy dodać do wlanej zupy pokrojone mięso z ugotowanego rosołu.
Smacznego!