Szukasz słodkiej i zdrowej przekąski? Sięgnij po daktyle

Szukasz słodkiej i zdrowej przekąski? Sięgnij po daktyle

Dodano: 
Daktyle
Daktyle / Źródło: Fotolia / baibaz
Każdy z nas miewa w ciągu dnia chęć na coś słodkiego. Nawet jeśli nie jesteśmy akurat na diecie i nie musimy ograniczać cukru, silna potrzeba słodyczy pojawia się niespodziewanie. W takich chwilach warto spełnić swoją zachciankę, ale... lepiej wybrać coś zdrowego, np. daktyle. Ich właściwości prozdrowotne są niesamowite!

Daktyle, a dokładnie owoce daktylowca, to długie, soczyste i wyjątkowo słodkie owoce, które znajdują wiele różnych zastosowań. Dzięki swojej konsystencji i unikalnemu smakowi nadają się jako dodatek do wielu słodkich deserów, na ich bazie przygotowuje się miód palmowy, chleb daktylowy. Na rynku najczęściej dostępne są daktyle suszone – możemy dostać je niemalże w każdym sklepie spożywczym. Miłośnicy daktyli sięgają po nie regularnie – stanowią doskonałą przekąskę w ciągu dnia. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do ciast, budyniu, ciasteczek i past kanapkowych o czekoladowym posmaku.

Daktyle – skład

W 100 g daktyli znajdziemy:

  • Kalorie: około 285 kcal
  • Błonnik: 6,7 g (27% zalecanego dziennego spożycia)
  • Potas: 696 miligramów (20% zalecanego dziennego spożycia)
  • Miedź: 0,4 miligrama (18% zalecanego dziennego spożycia)
  • Mangan: 0,3 miligrama (15% zalecanego dziennego spożycia)
  • Magnez: 54 miligramy (14% zalecanego dziennego spożycia)
  • Witamina B6: 0,2 miligrama (12% zalecanego dziennego spożycia)

Chociaż daktyle zawierają wyjątkowo dużo cukru, nie warto wykluczać ich ze swojej codziennej diety. Jedno z badań z roku 2003 roku, opublikowane w „International Journal of Food, Sciences and Nutrition” sugeruje, że daktyle zawierają szeroką gamę niezbędnych składników odżywczych, które mają działanie przeciwnowotworowe i wspomagają układ odpornościowy. Oprócz 15 składników mineralnych znajdziemy w nich także 23 rodzaje aminokwasów i nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak kwas palmitynowy, oleinowy, linolowy i linolenowy. Ten wyjątkowy skład powoduje, że daktyle stają się niemalże „przekąską idealną”.

Daktyle – właściwości prozdrowotne

Wsparcie układu trawienia. Błonnik pokarmowy w daktylach oczyszcza system żołądkowo-jelitowy, umożliwiając bardziej efektywną pracę okrężnicy. Ponadto sprzyja regularności wypróżnień, zapobiega zaparciom, zagęszcza stolec. Dodatkowo błonnik pokarmowy daje uczucie sytości, dzięki temu redukuje podjadanie w ciągu dnia. Sięganie po słodkie daktyle idealnie zastąpi nawyk podjadania batoników i czekoladek.

Zapobieganie niedoborom magnezu. Działanie przeciwzapalne magnezu może zmniejszyć ryzyko zapalenia stawów, chorób sercowo-naczyniowych i choroby Alzheimera, a także innych problemów zdrowotnych. Wysokie spożycie magnezu wiąże się z niższymi stężeniami niektórych markerów ogólnoustrojowego stanu zapalnego. Magnez pomaga również obniżyć ciśnienie krwi. Daktyle zawierają także dużo potasu, który może obniżyć ciśnienie krwi i sprzyjać zachowaniu dobrego zdrowia. Spożycie magnezu w diecie wiąże się również ze zmniejszonym ryzykiem udaru, zwłaszcza udaru niedokrwiennego.

Czytaj także:
Cudowne właściwości pistacji

Czytaj także