9 antyoksydantów, których nie może zabraknąć w twojej diecie

9 antyoksydantów, których nie może zabraknąć w twojej diecie

Dodano: 
Owoce i warzywa na straganie
Owoce i warzywa na straganie / Źródło: Unsplash / ja ma
Antyoksydanty, nazywane także przeciwutleniaczami, to cudowne związki, które w dużych ilościach znajdują się głównie w przeróżnych warzywach i owocach. Ich właściwości prozdrowotne są cenione przez lekarzy na całym świecie. Potrafią zdziałać cuda. Nie wierzysz?

Każdy z nas słyszał o antyoksydantach. Wiemy, że mają pozytywny wpływ na zdrowie człowieka, ale co tak naprawdę robią? Mówiąc najprościej – przeciwutleniacze służą do neutralizowania wolnych rodników.

Wolne rodniki są produkowane w trakcie procesów metabolicznych w organizmie, ale nie tylko. Dostają się do naszego organizmu także poprzez zanieczyszczenia środowiskowe czy promieniowanie. Wolne rodniki mogą powodować uszkodzenia na poziomie komórkowym i są zaangażowane w rozwój i początek wielu chorób, zwłaszcza związanych z wiekiem. Wiadomo też, że wolne rodniki sprzyjają rozwojowi chorób nowotworowych, poprzez uszkadzanie zdrowych komórek. Na szczęście przeciwutleniacze skutecznie z nimi walczą i wymiatają je z organizmu.

Najpopularniejsze antyoksydanty

Oto 9 najważniejszych antyoksydantów, których nie powinno zabraknąć w twojej diecie.

Popularne antyoksydanty
Nazwa przeciwutleniacza Właściwości Najlepsze źródła
Beta-karoten
Jest przeciwutleniaczem należącym do grupy karotenoidów – nasze ciała przekształcają ją w witaminę A. Beta-karoten pomaga walczyć z rakiem i chorobami serca oraz wzmacnia system odpornościowy. Może pomóc poprawić widzenie w nocy. Marchew, dynie, pietruszka, słodkie ziemniaki, jarmuż, morele, szpinak, szczaw, szczypiorek.
Likopen
Wiadomo, że chroni przed rakiem prostaty i służy do promowania zdrowego funkcjonowania serca. Ma też rewelacyjny wpływ na skórę.
Pomidory, papryka, czerwone grejpfruty, arbuz.
Luteina
Luteina wpływa przede wszystkim na wzrok, ale też poprawia pamięć i dba o piękny wygląd skóry. Kapusta, brukselka, szpinak, żółtko jaja kurzego.
Witamina C Ten przeciwutleniacz jest znany z tego, że jest świetny dla układu odpornościowego, ale ma również właściwości przeciwnowotworowe. Jest niezbędna do biosyntezy kolagenu, bierze udział w metabolizmie białek, poprawia krążenie krwi, dzięki czemu pomaga obniżyć ciśnienie krwi.
Pomarańcze, truskawki, papryka, kapusta, papryka, różne jagody.
Bioflawonoidy
Sprzyjają pracy układu immunologicznego, wykazują silne działanie przeciwzapalne. Skutecznie wymiatają wolne rodniki, zapobiegając uszkodzeniom komórek. Jabłka, cebula, zielona herbata i owoce cytrusowe. Bioflawonoidy często występują obok witaminy C i mają wiele takich samych zalet.
Witamina E Witamina E pomaga kontrolować poziom cholesterolu i zmniejszyć ryzyko udaru mózgu. Doskonale wpływa na skórę. To mocny przeciwutleniacz, który przyczynia się m.in. do opóźniania procesów starzenia. Produkty pełnoziarniste, jaja, ryby, awokado, różne orzechy i nasiona oraz oleje roślinne, takie jak oliwa z oliwek.
Selen Selen przede wszystkim wspomaga pracę układu odpornościowego i może chronić np. przed zatruciem rtęcią. Główne zadania selenu to: metabolizm hormonów tarczycy, synteza DNA,wspieranie układu immunologicznego, zapobieganie depresji, wsparcie układu sercowo-naczyniowego,walka z wolnymi rodnikami (przede wszystkim chroni czerwone krwinki przed ich toksycznym działaniem). Należy jednak uważać z suplementacją selenu, ponieważ w większych ilościach staje się toksyczny. Drożdże piwne, orzechy i nasiona, wątroba, owoce morza, ryby.
Koenzym Q10
Koenzym Q10 jest produkowany naturalnie przez nasz organizm. Niestety, ta produkcja ma tendencję do spadania wraz z wiekiem, dlatego ważna jest zdrowa dieta i suplementacja. Koenzym Q10 bierze udział w procesie wytwarzania energii w komórkach i chroni je przed działaniem wolnych rodników.
Jest dostępny w wielu suplementach diety. Znajdziemy go także w rybach, brokułach i szpinaku.
Kwas alfa-liponowy (ALA)
To bardzo skuteczny antyoksydant o wyjątkowych właściwościach. Chroni przed działaniem wszystkich czynników utleniających i wzmacnia działanie innych przeciwutleniaczy. Ułatwia odchudzanie, wspomaga pracę serca i poprawia zdolności wysiłkowe.
Drożdże, brokuły, szpinak i ziemniaki.

Czytaj także:
Jak spowolnić starzenie organizmu?

Czytaj także