Cudowne właściwości ogórków. Wolisz świeże czy kiszone?

Cudowne właściwości ogórków. Wolisz świeże czy kiszone?

Dodano: 
Plasterki ogórka
Plasterki ogórka / Źródło: Fotolia / Роман Фернаті
Ogórki są niedoceniane. Większość z nas kupuje je z przyzwyczajenia, ponieważ idealnym dodatkiem do kanapek i stanowią bazę mizerii, która idealnie pasuje do schabowego. Tyle o ogórku świeżym. A kiszony lub małosolny? Te doceniamy zdecydowanie częściej. Sprawdź, dlaczego warto sięgać po ogórki.

Ogórek jest jednym z najpopularniejszych warzyw. Możemy go kupić właściwie w każdym sklepie, niezależnie od pory roku. Mowa oczywiście o długich, świeżych ogórkach. Na te gruntowe musimy poczekać do późnej wiosny i lata. Niektórzy z nas uważają, że ogórki są pozbawione wartości odżywczych, a jedyną ich zaletą jest duża ilość wody. Prawdą jest, że ogórki rewelacyjnie nawadniają organizm. Ponadto są niskokaloryczne – to też niewątpliwie jest zaletą. A czy tylko dlatego warto po nie sięgać? A co z ogórkami kiszonymi?

Czytaj także:
Niedobór witamin – niepokojące sygnały

Świeże ogórki – zalety

  • Ogórki są bogatym źródłem witaminy K, która bierze udział w procesie krzepnięcia i odpowiada za wzmocnienie kości.
  • Zawierają mnóstwo wody, dzięki czemu stanowią idealną, letnią przekąskę. Można jeść je solo, na kanapce, dodawać do wody. Zapewniają uczucie orzeźwienia. Nie bez powodu ekstrakt z ogórków znajdziemy w różnych kosmetykach – ich zapach pobudza nas do działania i daje ukojenie. Nakładanie plastrów ogórka na powieki naprawdę ma sens – soki ogórkowe redukują opuchliznę.
  • Ogórki zawierają także przeciwutleniacze, które walczą z wolnymi rodnikami.
  • Są niskokaloryczne, a w ich składzie znajdziemy także błonnik pokarmowy, dzięki czemu ogórki stanowią świetny dodatek przy diecie odchudzającej.
  • Ogórki pomagają odświeżyć oddech i zwiększają produkcję śliny.

Co ciekawe, ogórki gruntowe warto obierać w odpowiedni sposób, by nie stały się gorzkie. Należy zawsze rozpoczynać obieranie od jaśniejszego końca i obierać w stronę ciemniejszej końcówki.

Czytaj także:
13 najlepszych witamin dla kobiet

Kiszone ogórki – zalety

Największą zaletą kiszonych ogórków jest to, że można je jeść przez cały rok. Po kiszonki najchętniej sięgamy jesienią i zimową, ponieważ wierzymy, że wspierają układ odpornościowy. Jednak kiszone ogórki możemy (i powinniśmy!) jeść także wiosną i latem.

  • Zawierają mnóstwo wody, więc gaszą pragnienie. Ich kwaśny smak pomaga się za to uporać z apetytem na słodycze.
  • Znajdziemy w nich mnóstwo witamin (witaminy z grupy B, ale także witaminę C, K, E, A), magnez, fosfor i potas.
  • Przyspieszają przemianę materii i ułatwiają wypróżnianie.
  • Zapobiegają infekcjom i wspomagają układ odpornościowy dzięki dużej zawartości witaminy C.
  • Zwiększają produkcję soków żołądkowych, ale powinny na nie uważać osoby zmagające się ze zgagą.
  • Poprawiają stan skóry, włosów i paznokci.
  • Świetnie sprawdzają się w trakcie antybiotykoterapii, ponieważ wspierają wzrost dobrej flory jelitowej. Jak wszystkie inne kiszonki, także ogórki zawierają cenny kwas mlekowy, który ma cudowne właściwości prozdrowotne.
  • Sprzyjają regulacji ciśnienia krwi.

Co ciekawe, kiszone ogórki (a także woda z kiszonych ogórków) pomagają szybciej uporać się z kacem. Warto pamiętać, że kiszenie jest jedną z najstarszych metod konserwowania żywności. Kiszonki to jedne z najzdrowszych przetworów, jakie mamy do wyboru. Warto pomyśleć o własnoręcznym przygotowaniu ogórków na zimę.

Czytaj także:
Cudowne właściwości kapusty. Od dziś zaczniesz ją jeść częściej

Czytaj także