Piwo, jak to łatwo powiedzieć

Piwo, jak to łatwo powiedzieć

Dodano: 
Piwo
Piwo / Źródło: Unsplash / Julian Hochgesang
Jesteśmy świadkami rewolucji w świecie piwa. Produkty lokalne wypierają globalne marki, a na rynku pojawiają się style piwa, o których nie mieliśmy pojęcia.

Jedną z podstawowych informacji, które pojawiają się na butelkach, jest to, że piwo jest górnej lub dolnej fermentacji. Skąd się taka nazwa bierze? Uzasadnienie jest proste – chodzi o temperaturę warzenia piwa. Górna fermentacja, czyli w temperaturze od 18 do 25 stopni, sprzyja w większości piwom o bogatszym smaku i aromacie. Techniki warzenia mają oczywiście historyczne podłoże. W czasach, kiedy w browarach temperatura nie była kontrolowana – jak teraz – przez komputery, które dbają o to, by nie drgnęła nawet o 0,1 stopnia, piwa warzono też przez cały rok. Klimat w Europie pozwalał jednak na to, by warzyć je tak samo przez wszystkie miesiące, choć były kraje – jak Wielka Brytania i Irlandia, które stosowały niemal tylko i wyłącznie fermentację górną. Piwa górnej fermentacji nazywa się ale, dolnej lagerami.

Okładka tygodnika WPROST: 26/2018
Artykuł jest zamknięty
Więcej możesz przeczytać w 26/2018 wydaniu tygodnika „Wprost”
Zamów w prenumeracie lub w wersji elektronicznej:

Czytaj także

 0

Czytaj także