Nowe grillowanie – gorący temat na lato
Artykuł sponsorowany

Nowe grillowanie – gorący temat na lato

Dodano:   /  Zmieniono: 
Grillowanie
Grillowanie / Źródło: Broil King
Do grillowania Polaków namawiać nie trzeba. Może nie jest jeszcze tak jak w Kanadzie, gdzie ponad 70 proc. obywateli ma swojego grilla – więcej niż osób posiadających samochód, ale w tyle też nie zostajemy.

Aneta Kołaszewska:

Badania pokazują, że 66 proc. z nas grilluje w każdy wolny, pogodny weekend. Czy robimy to dobrze i na odpowiednim sprzęcie, to już zupełnie inna kwestia, niewątpliwie jednak coraz więcej użytkowników przywiązuje wagę do jakości i wyglądu grilla. Świadomy konsument, nauczony doświadczeniem kupowania tanich, niemalże jednorazowych grilli, wie, że urządzenie takie jak grill gazowy Broil King będzie mu służyło długie lata oraz dobrze prezentowało się podczas rodzinnych spotkań czy garden party.

Ze względu na zdrowie

Potrawy z grilla uznawane są za znacznie zdrowsze od tych przygotowywanych w tradycyjny sposób, ponieważ do ich przyrządzenia nie musimy dodawać ani grama tłuszczu. Ze wszystkich rodzajów grilli, jakie są dostępne na rynku, najzdrowsze jest jedzenie sporządzone na grillu gazowym.

To dlatego, że tłuszcz oraz soki pochodzące tylko i wyłącznie z potraw spływają na aromatyzer, a nie jak w grillach węglowych, kapią na rozżarzony węgiel i spalają się, wytwarzając szkodliwe substancje. Badania prowadzone w kilku krajach Europy nie pozostawiają wątpliwości, że przygotowane na grillu węglowym potrawy mogą zawierać niebezpieczne dla naszego organizmu związki toksyczne. Nie jest tajemnicą, że podczas spalania węgla do przyrządzanych przez nas potraw mogą się przedostawać szkodliwe związki, takie jak nadtlenki (ogrzewane wytwarzają szkodliwe wolne rodniki), benzopireny (występują w dymie, są rakotwórcze), akrylamid (przyczynia się to do występowania m.in. nowotworów przewodu pokarmowego oraz uszkadza układ nerwowy). Badania przeprowadzone przez francuskich specjalistów wykazały, że upieczenie na grillu węglowym czterech nóżek indyka, czterech dużych steków i ośmiu kiełbasek przez dwie godziny spowodowało wydzielenie się takiej samej ilości dioksyn, co przy wypaleniu 220 tys. pa­pierosów! Spalający się gaz pozostawia po sobie jedynie nieszkodliwą parę wodną.

...i ze względu na smak

Smak grillowanych potraw nie pochodzi z węgla, jak błędnie uważa wiele osób, ale z odparowywanych z potraw soków i tłuszczu. Dzięki wysokiej temperaturze osiąganej w grillu gazowym szybko ścinamy białko i zamykamy pory w zewnętrznej części mięsa. Gwarantuje to jego soczystość i kruchość.

Podobnie jest w wypadku warzyw i owoców. Wystarczą krótki czas i wysoka temperatura, aby uzyskać efekt chrupiących i soczystych warzyw, które nie tracą przy tym wartości odżywczych i witamin. Osoby pragnące uzyskać dodatkowy aromat mogą użyć drewnianych wiórków z rozmaitych drzew, kawałków z beczki po winie lub rumie. Grill gazowy nazywany jest przez wielu letnią kuchnią. Można na nim grillować, upiec pizzę, ugotować zupę na kuchence bocznej, a wszystko na świeżym powietrzu. Jedynym ograniczeniem jest wyobraźnia. 

Tradycja kontra nowoczesność

Grille Broil King są zbudowane w taki sposób, aby często niezbyt ładna butla z gazem była ukryta pod estetyczną obudową. W porównaniu do grilli tradycyjnych eksploatacja grilli gazowych jest znacznie tańsza. Paczka brykietu potrzebna na jedną sesję kosztuje średnio 15 zł, zaś butla gazu – ok. 60 zł, co pozwala na grillowanie średnio przez mniej więcej 20 godzin.

Nie da się przecenić również wygody i prostoty obsługi. Niepotrzebne nam będą rozpałki, suszarki do włosów i inne wynalazki, pomagające rozniecić ogień. W grillu gazowym wystarczy przekręcić pokrętło, wcisnąć przycisk zapalarki i gotowe.

Czystość to niewątpliwa przewaga gazu nad węglem. Już przy wsypywaniu samego węgla do grilla trzeba uważać, by nie pobrudzić ubrań czarnym pyłem, nie mówiąc już o czyszczeniu grilla. Gaz w grillu gazowym występuje w obwodzie zamkniętym, więc nie ma z nim żadnego kontaktu. Nie trzeba używać rękawic ani specjalnie uważać na ubiór jak przy grillu węglowym.

Oszczędność czasu to cecha, która w dzisiejszych czasach jest bardzo ważnym czynnikiem determinującym zakup. Grill gazowy Broil King pod tym względem nie ma sobie równych, w optymalnych warunkach (temperatura na zewnątrz ok. 20C) rozgrzewa się do 200C w ciągu 5 minut.

Przechowywanie jest proste i estetyczne. Wystarczy zaopatrzyć się w wodoodporny pokrowiec i nałożyć go na urządzenie. Zabezpiecza on i chroni przed niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi, a przy tym jest elegancki i trwały. Grille wykonane są z najwyższej jakości materiałów, takich jak stal nierdzewna 430, więc bez problemu mogą być przechowywane w ogrodzie.

Kontrola temperatury na grillu gazowym jest niezwykle prosta. Wszystkie grille są wyposażone w termometr, a samą temperaturę można płynnie regulować. Każdy z palników ma oddzielne pokrętło, które umożliwia sterowanie nie tylko temperaturą, ale i strefami ciepła w zależności od potrzeb i technik grillowania. Mnogość palników pozwala na wyłączenie tych stref, które nie są pożądane w danym momencie, np. w przypadku powolnego pieczenia bądź grillowania pośredniego.

Jak działa grill Gazowy Broil King  

  1. Głębokie piekarniki
    Zapewniają równomierne rozprowadzenie ciepła na całej jego powierzchni, co daje możliwość łatwiejszego i lepszego przyrządzania potraw.
  2. Żeliwne ruszty
    Solidne żeliwne ruszty doskonale otrzymują ciepło i gwarantują, ze przyrządzane potrawy nie tracą soków ani aromatu. Trwałość i bezproblemowa konserwacja rusztu żeliwnego są idealnym rozwiązaniem w codziennym użytkowaniu
  3. System aromatyzerów Flav-R-Wave
    Unikatowy system aromatyzerów wypełnia całe dno piekarnika i zapewnia równomierne rozprowadzenie ciepła. System Flav-R-Wave przechwytuje i natychmiast odparowuje skapujące soki i tłuszcz, nadając potrawom doskonały smak.
  4. Palnik Dual-Tube
    Technologia Dual-Tube polega na wykorzystaniu wewnętrznej rury pomagającej w równomiernym rozprowadzaniu gazu na całej długości palnika. Dzięki temu wysokość płomienia jest taka sama z przodu i z tyłu, dzięki czemu udało się znacznie poprawić jakość grillowania.
  5. Precyzyjna kontrola temperatury
    Zawory Linear-Flow dzięki dużemu zakresowi płynnej regulacji umożliwiają precyzyjną kontrolę temperatury. Grill jest rozgrzany zawsze dokładnie tak, jak potrzebujemy.

Czytaj także