Krupnik

Krupnik

Dodano: 
Krupnik
Krupnik / Źródło: Fotolia

Skład

  • 3 udka kurczaka
  • 3 skrzydełka drobiowe
  • 15 dag surowej kaszy jęczmiennej
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • kilka ziemniaków (około 5)
  • 3 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu czarnego ziarnistego
  • garść natki pietruszki
  • sól, pieprz

Zaczynamy

Udka wrzucamy do garnka, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i obrane i pokrojone warzywa (cebulę, pietruszki, selera i 2 marchewki). Całość zalewamy 2l wody i gotujemy bulion. Gdy mięso i warzywa zmiękną przecedzamy bulion przez sito. Do „czystego” wywaru dodajemy kaszę, a także ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę i pozostałą jedną marchewkę także pokrojoną w kostkę. Gotujemy przez około 20 minut, aż ziemniaki i marchew, a także kasza staną się miękkie. Na koniec doprawiamy zupę solą i pieprzem, dodajemy do niej posiekaną natkę pietruszki.

Czytaj także

 0

Czytaj także