Zupa krem z pieczonych pomidorów

Zupa krem z pieczonych pomidorów

Dodano:   /  Zmieniono: 
Zupa krem z pieczonych pomidorów
Zupa krem z pieczonych pomidorów / Źródło: Fotolia / Autor: jillchen

Skład

  • 1 kg dojrzałych pomidorów
  • 1 czerwona papryka
  • 2 niewielkie cebulki
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • kilka listków świeżej bazylii
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek
  • jogurt naturalny

Zaczynamy

Pomidory, paprykę (po usunięciu gniazda nasiennego) i cebulę  kroimy na mniejsze kawałki, układamy na blasze i posypujemy solą, pieprzem i posiekanym drobno czosnkiem. Wierzch skrapiamy oliwą. Zapiekamy warzywa około 40minut, po czym jeszcze gorące blendujemy z listkami bazylli i bulionem. Całość przekładamy do garnka i gotujemy przez około 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy na talerz. Na wierzchu kładziemy łyżeczkę jogurtu naturalnego i natkę pietruszki. Możemy dodatkowo posypać świeżo mielonym pieprzem.

Czytaj także

 0

Czytaj także