Zupa chińska

Zupa chińska

Dodano: 
Zupa chińska
Zupa chińska / Źródło: Picante-Jalapeno

Skład

  • 50 dag łopatki wieprzowej bez kości
  • 1 cebula
  • 3 marchewki
  • 1 papryka czerwona
  • 2 pietruszki
  • 1/2 selera
  • 1 por
  • szklanka mrożonej, zielonej fasolki szparagowej
  • 1/2 opakowania makaronu ryżowego
  • 1/2 szklanki grzybów Mun
  • sól, pieprz do smaku
  • 3 listki laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 5 ziarenek pieprzu czarnego
  • 1 kostka rosołowa drobiowa
  • 1 łyżeczka papryki ostrej w proszku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • 1 łyżeczka majeranku

Zaczynamy

Mięso kroimy w cienkie paski, kładziemy na patelnię i podsmażamy około 5minut. W tym czasie cebulę kroimy w piórka i dodajemy do mięsa na patelnię. Smażymy jeszcze około 5-10minut (aż cebula się zeszkli). Całość przekładamy do garnka. Zalewamy 1.5 litra zimnej wody, dodajemy pieprz w ziarenkach, ziele angielskie, kostkę rosołową i liść laurowy. Gotujemy przez 20minut.Marchewkę kroimy na pół-plasterki, paprykę kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka z gotującym się mięsem. Dodajemy także pietruszkę, selera i pora (w całości, ewentualnie kroimy na mniejsze kawałki, ale takie, aby dało się je wyjąć po ugotowaniu). Całość gotujemy około 20 minut. Grzyby Mun zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 10minut, aby napęczniały. Następnie dodajemy je do gotującej się zupy. Dodajemy wówczas także mrożoną fasolkę. Całość ponownie gotujemy przez około 10-15minut.Makaron ryżowy przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Wrzucamy go do ugotowanej zupy, dodajemy papryki w proszku, majeranek i ewentualnie sól i pieprz do smaku.

Czytaj także

 0

Czytaj także