Dość nietypowa zupa grzybowa

Dość nietypowa zupa grzybowa

Dodano:   /  Zmieniono: 
Dość nietypowa zupa grzybowa
Dość nietypowa zupa grzybowa / Źródło: Picante-Jalapeno

Skład

  • 3 pętka dobrej kiełbasy (my użyliśmy kiełbasy podsuszanej)
  • 3 marchewki
  • 1/2 szklanki zielonego groszku (może być mrożony)
  • 1/2 szklanki zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona)
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1 szklanka suszonych grzybów
  • 1 mała papryczka chilli
  • 2 litry bulionu drobiowo-warzywnego lub 2 litry wody + kostka rosołowa
  • 1/2 opakowania makaronu ryżowego - nitki
  • 1/3 szklanki śmietany 18%
  • około 4 ziarenka ziela angielskiego
  • około 4 ziarenka pieprzu
  • około 3 liście laurowe
  • kilka listków świeżej bazylii
  • sól i pieprz do smaku

 Zaczynamy

Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy je na noc (lub na kilka godzin). Kiełbasę kroimy w plasterki, a cebulę w kostkę. Podsmażamy obydwa składniki na patelni aż cebula się zeszkli, a kiełbasa lekko podsmaży. Przekładamy do garnka, do którego następnie wlewamy także bulion (lub wlewamy  wodę i wrzucamy kostkę rosołową). Dodajemy także ziele angielskie, pieprz i liście laurowe i całość gotujemy przez około 15 minut. Grzyby odcedzamy, a wodę pozostałą z moczenia grzybów przelewamy przez bardzo drobne sitko (aby pozbyć się piasku i zanieczyszczeń) po czym wlewamy ją wraz z grzybami do gotującego się wywaru z kiełbasą. Gotujemy przez 20minut. Po tym, czasie do garnka wrzucamy także obraną i pokrojoną marchewkę, groszek i fasolkę szparagową. Całość ponownie gotujemy przez około 20 minut na wolnym ogniu.

Na koniec gotowania dodajemy do zupy bardzo drobno posiekaną papryczkę chilli, listki świeżej bazylii, solimy i ewentualnie pieprzymy do smaku. Na koniec zaprawiamy zupę śmietaną (aby zapobiec "zwarzeniu się" kilka łyżek zupy wlewamy do szklanki ze śmietaną, mieszamy i dopiero tak zahartowaną wlewamy do gotującej się zupy), zestawiamy z ognia. Makaron ryżowy przygotowujemy według wskazówek na opakowaniu (zalewamy go wrzątkiem i pozostawiamy pod przykryciem na około 3-4minuty). Następnie przekładamy go do ugotowanej zupy, mieszamy.

Czytaj także

 0

Czytaj także