Krem z topinamburu

Krem z topinamburu

Dodano:   /  Zmieniono: 
Krem z topinamburu
Krem z topinamburu / Źródło: VanillaSpice Catering
Topinambur to bardzo stare, ale mało znane polskie warzywo. Można go jeść na surowo, pieczony i gotowany. Świetnie sprawdza się właśnie w formie zupy, ale też jako dodatek do dań głównych, sałatek, przystawek czy nawet deserów ze względu na swój słodkawy smak.

Składniki (4 porcje):

  • 1 kg topinamburu
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 200 ml śmietanki 30%
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • ew. do podania szparagi, grillowany boczek, podsmażona szynka parmeńska, bita śmietana, zioła

Czas przygotowania:

ok. 30 min

Przygotowanie:

Obieramy topinambur i ziemniaki. Topinambur na czas obierania możemy wrzucać do wody z sokiem z cytryny lub octem, żeby nie ściemniał.

Kroimy warzywa w kawałki tej samej wielkości, żeby równo się gotowały. Gotujemy je w osolonej wodzie, aż zmiękną.

Miksujemy. Wlewamy śmietankę. Doprawiamy do smaku pieprzem i świeżo utartą gałką muszkatołową.

Jako dodatki możecie podsmażyć boczek lub szynkę parmeńską, zblanszować szparagi, ubić bitą śmietanę z odrobiną soku z buraka lub po prostu posypać ulubionymi świeżymi ziołami.

Jeśli używacie szparagów, wodę z ich blanszowania możecie dodać do gotowania topinamburu i ziemniaków.

Smacznego


Czytaj także

 0

Czytaj także