Rosół z pieczonej kaczki w azjatyckim stylu

Rosół z pieczonej kaczki w azjatyckim stylu

Dodano:   /  Zmieniono: 
Rosół z pieczonej kaczki w azjatyckim stylu
Rosół z pieczonej kaczki w azjatyckim stylu / Źródło: VanillaSpice Catering
Rosół z pieczonej kaczki przygotowuje się dosyć długo, ale nie wymaga on od nas dużo pracy.

Możecie użyć też korpusu z kaczki upieczonej wcześniej, a przyprawy, które są wymienione w przepisie podsmażyć i dodać do wody razem z korpusem i dalej postępować zgodnie z przepisem. Rosół ten idealnie rozgrzewa.

Składniki:

  • korpus kaczki
  • włoszczyzna
  • sól
  • pieprz
  • chilli w proszku
  • kolendra w proszku
  • imbir w proszku
  • kumin w proszku
  • cynamon
  • brązowy cukier
  • kilka liści limonki
  • ocet ryżowy
  • 50ml sosu sojowego
  • makaron taki jak lubimy
  • dymka

Czas przygotowania:

ok. 5-6 h

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Korpus kaczki nacieramy przyprawami (każdej po 1-2 łyżki)oprócz cukru i pieczemy ok. 2 godzin.

Włoszczyznę obieramy i wrzucamy do garnka. Przekładamy też upieczony korpus kaczki.

Dodajemy liście limonki, sos sojowy, cukier, zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu ok. 3 godzin. Na koniec gotowania dodajemy ocet ryżowy. Doprawiamy do smaku. Smaki: ostry, słodki, słony i kwaśny, powinny być zrównoważone.

Wyjmujemy korpus z rosołu i oddzielamy mięso od kości. Mięso wrzucamy z powrotem do rosołu, a kości wyrzucamy.

Gotujemy makaron np ryżowy. Gotowy rosół posypujemy posiekaną dymką.

Czytaj także

 0

Czytaj także