Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 98 tekstów

  • Jak zrobić naturalny antybiotyk? Potrzebujesz kilku składników 21 kwi 2018, 8:29 Chociaż naturalne antybiotyki znane są od pokoleń, ostatnimi czasy stały się wyjątkowo popularne. A to za sprawą niepokojących informacji – bakterie stają się oporne na działanie syntetycznych antybiotyków. Coraz chętniej sięgamy więc po stare, sprawdzone receptury. Czy...
  • Wieprzowina w tatarze wołowym i mnóstwo konserwantów. UOKiK wziął pod lupę mięso w polskich sklepach 13 gru 2017, 16:25 Inspekcja handlowa przeprowadziła na zlecenie Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów badanie jakości surowego mięsa w 168 sklepach i hurtowniach. Wyniki są zatrważające.
  • Domowa kiełbasa tylko blisko rolnika 20 lip 2010, 18:01 Rolnicy mogą produkować w swych gospodarstwach kiełbasy i sery, ale ta produkcja może odbywać się tylko na niewielką skalę, a wyroby mogą sprzedawać - jedynie bezpośrednio - konsumentom lub do małych sklepów czy stołówek w obrębie jednego województwa.
  • Kto zabije świnię złotnicką i najlepszą wędlinę zrobi? 27 sty 2012, 9:55 Do końca stycznia producenci mięsa i wędlin mogą zgłaszać swoje produkty w III edycji konkursu "Złotnicka Premium" na najlepsze wyroby z mięsa świni złotnickiej. Świnie tej rasy znajdują się na liście gatunków zagrożonych wyginięciem.
  • Rząd ustalił z czego robi się polską wódkę 9 sie 2011, 17:10 "Polska Wódka/Polish Vodka" może być produkowana tylko z żyta, jęczmienia, pszenicy, owsa lub ziemniaków - zakłada projekt nowelizacji ustawy przyjęty przez rząd. Chodzi o nowelizację ustawy o zmianie ustawy o wyrobie napojów spirytusowych oraz o rejestracji i ochronie...
  • Warmińsko-mazurskie: przetwory mięsne... bez mięsa 13 sie 2012, 15:42 W ponad 40 proc. skontrolowanych w woj. warmińsko-mazurskim przetworów z mięsa czerwonego wykryto tańsze dodatki w postaci skrobi czy surowców sojowych. Producenci nie informowali o rzeczywistym składzie tych wyrobów - podał Inspektorat Jakości Handlowej.
  • "Żywność to atut Polski" 7 gru 2009, 21:42 Ponad 200 produktów spożywczych uzyskało znak Poznaj Dobrą Żywność. Ich producenci otrzymali certyfikaty z rąk ministra rolnictwa Marka Sawickiego. Do tej pory znak przyznano w sumie ponad 600 wyrobom.
  • Apetyczne targi 3 wrz 2010, 17:17 Wyroby piekarnicze i cukiernicze prosto z pieca, regionalne przysmaki, produkty mleczarskie, wędliny, zdrowa żywność, przyprawy, wina, wódki, likiery, a do tego najnowsze urządzenia, najlepsi kucharze i zapach świeżo parzonej kawy – tak smakowicie zapowiadają się targi...
  • Jarmark smaków i kolorów w Ochli z blinami na czele 30 mar 2011, 10:37 W skansenie w Ochli koło Zielonej Góry, po raz siódmy odbędzie się w niedzielę (3 kwietnia) tradycyjny jarmark Kaziukowy. Nie zabraknie na nim wyrobów rękodzieła ludowego, warsztatów artystycznych i tradycyjnych potraw.
  • Kolejni producenci wesprą promocje regionalnych wędlin 7 kwi 2011, 13:50 Osiemnastu wielkopolskich producentów uzyskało certyfikaty jakości na wyrób regionalnych wędlin. Certyfikacja Jakości Tradycyjnych Wielkopolskich Wędlin ma pomóc w promowaniu lokalnych wyrobów zwykle trafiających na wielkanocne stoły.
  • Podróbki szynek i serów będą znakowane? 17 mar 2010, 14:18 Niemiecki rząd podjął intensywne starania, aby Komisja Europejska wydała nakaz znakowania wyrobów imitujących prawdziwe szynki oraz sery żółte.
  • Francuska firma cukiernicza rozszerzy działalność w Polsce 8 lis 2010, 15:16 Francuska firma Abtey Chocolaterie, która znana jest z produkcji czekoladek i innych słodyczy, ma w planach rozszerzenie swojej działalności w Polsce. Obecnie firma pochodząca z Alzacji sprzedaje swoje wyroby w dwóch sklepikach w Warszawie.
  • Kupujesz żywność? Zachowaj czujność! 22 wrz 2011, 14:09 163 kontrole, 111 nieprawidłowości - to bilans rajdu Wojewódzkiego Inspektoratu Inspekcji Handlowej po warszawskich sklepach spożywczych. Handlowcy zostali ukarani grzywnami. Najwięcej uchybień (20) stwierdzono u sprzedawców mięsa i jego przetworów oraz wyrobów garmażeryjnych...
  • Najwięcej produktów tradycyjnych jest w Pomorskiem 1 mar 2012, 9:46 132 wyroby kulinarne z Pomorskiego znajdują się na liście produktów tradycyjnych. Województwo jest krajowym liderem pod tym względem. W styczniu do spisu dopisano pięć nowych pozycji z Pomorza, w tym m.in. kaszubską kawę brejkę.
  • Bakterie przedłużą świeżość chleba 14 paź 2009, 12:35 Statystyki mówią, że jedna piąta wyrobów piekarniczych w Irlandii, nie znajduję nabywcy, psuje się i jest wyrzucana. Naukowcy postanowili rozwiązać ten problem, dodając do pieczywa szczep bakterii mlekowych.
  • Bakterie powstrzymają psucie chleba 20 paź 2009, 17:48 Statystyki mówią, że jedna piąta wyrobów piekarniczych w Irlandii, nie znajduję nabywcy, psuje się i jest wyrzucana. Naukowcy postanowili rozwiązać ten problem, dodając do pieczywa szczep bakterii mlekowych.
  • Święto chleba w Bogdańcu 20 sie 2010, 11:46 Gmina Bogdaniec zaprasza do wspólnej zabawy podczas tegorocznego XV Lubuskiego Święta Chleba, które odbędzie się 21 i 22 sierpnia. Ważnym elementem imprezy są prezentacje regionalnych potraw, lokalnych tradycji i zwyczajów. Swoje wyroby przedstawiają także twórcy ludowi.
  • Święto chleba w Lubuskiem 12 sie 2011, 17:11 W Bogdańcu 13 sierpnia rozpocznie się Lubuskie Święto Chleba. Podczas imprezy zaplanowano m.in. korowód z chlebami, prezentację regionalnego jadła i koncerty. Imprezą towarzyszącą będą Polsko-Niemieckie Spotkania z Tradycją, podczas których swoje wyroby zaprezentują...
  • Cena kakao rośnie, producenci słodyczy będą walczyć z ebolą 14 paź 2014, 18:45 Największe na świecie firmy produkujące słodycze będą walczyły z epidemią eboli. Znaczna część ich wyrobów powstaje z czekolady produkowanej w Afryce Zachodniej, regionie najbardziej dotkniętym przez ten wirus. Już teraz ceny ziarna kakaowego znacznie wzrosły.
  • 10 produktów, które okazały się być niezdrowe 18 mar 2015, 13:30 Trendy obowiązują nie tylko w modzie. Popularnością cieszą się produkty, które producenci reklamują jako zdrowe. Jednak jak pokazują badania, niektóre wyroby nie są tak zdrowe jak się dotychczas wydawało.
  • Czekolada ma już 3 tysiące lat! 14 kwi 2012, 11:20 Historia czekolady liczy 3 tys. lat, choć ledwie od niespełna 200 lat jemy ją w tabliczkach i bombonierkach. Służące do wyrobu czekolady ziarna kakaowca były niegdyś środkiem płatniczym, a kawiarnie, gdzie od XVII pito czekoladę – ogniskami rozmaitych rewolucji.
  • Co wiemy o jakości ryb na Pomorzu po kontroli Inspekcji Handlowej? Nic dobrego 14 kwi 2017, 13:13 Po przeprowadzeniu 12 kontroli w zakresie jakości i prawidłowości oznakowania ryb, przetworów rybnych i mrożonych produktów w glazurze, Inspekcja Handlowa w Gdańsku nie miała wielu dobrych wiadomości.
  • Czy wiesz co jesz? 15 lip 2010, 11:18 W poziomkowych biszkoptach z galaretką w czekoladzie zamiast poziomek jest... sok jabłkowy, kawowa czekolada, ale bez kawy, czy wino, które według producenta jest białe, a importera - czerwone - takie nadużycia wykryła Inspekcja Handlowa na zlecenie UOKiK.
  • Magda Gessler nagrodzona za promocję polskich produktów 16 gru 2010, 21:08 Około 100 produktów spożywczych z 35 firm uzyskało znak Poznaj Dobrą Żywność. Certyfikaty wręczył firmom w czwartek wieczorem minister rolnictwa Marek Sawicki. Wcześniej znak otrzymało ponad 1000 produktów z 66 firm. Dyplom od ministra dostała też felietonistka "Wprost" Magda...
  • Jaka jest najlepsza wędlina wielkanocna? Dowiemy się 23 marca 9 mar 2012, 17:30 Blisko 40 producentów szynek, kiełbas i pasztetów uczestniczyło w Ogólnopolskim Konkursie Wędliniarskim "Wielkanoc Mięsne Święta – Polska Tradycja" w Poznaniu. Intencją organizatorów jest promowanie smacznych i tradycyjnych wędlin.
  • Gruzińskie frykasy 20 sty 2015, 15:12 Gruzja. Najbliżej niej byłam w Krakowskiej knajpie niedaleko Bramy Floriańskiej. Jedzenie w owym lokalu było takie, że wydawało się, iż można to zrobić lepiej ;) ale było zimno, a ciepła zupa i sycące dalsze dania aż po deser z pewnością zamortyzowały ówczesny wieczór.
  • Krupniok śląski trafił na unijną listę. Zyska specjalną ochronę 21 cze 2016, 19:46 Krupniok śląski został zarejestrowany w systemie Chronionych Oznaczeń Geograficznych - informuje Polsat News. Dzięki temu wytwórcy tego tradycyjnego śląskiego produktu zyskają lepszą ochronę przed podróbkami. Krupniok to jeden z najbardziej tradycyjnych rodzajów wędlin,...
  • Polskie dzieci jedzą śmieci 27 sie 2017, 20:00 Naukowcy i dietetycy biją na alarm: polskie dzieci jedzą coraz gorzej. Jeśli nie zaczniemy walki z naszymi żywieniowymi grzechami, czeka nas plaga otyłości oraz drastyczny wzrost chorych na serce i cukrzycę.
  • Kuchnia jak za hetmana Branickiego 4 cze 2010, 17:22 W najbliższy weekend, 5-6 czerwca, po raz trzeci w Białymstoku spotkają się twórcy i konsumenci smakołyków regionalnych kuchni na kulinarnym festiwalu, który tradycyjnie już poprowadzi Karol Okrasa, pochodzący z Białej Podlaskiej wybitny kucharz, znany z telewizyjnego...
  • Ostra zima cieszy... producentów win lodowych 4 gru 2010, 16:45 Oprócz miłośników sportów zimowych mrozy w Czechach ucieszyły niektórych morawskich winiarzy. Ostra zima sprzyja bowiem produkcji wina lodowego - słodkiego deserowego trunku, wyrabianego z zamarzniętych winogron.