Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 402 tekstów

  • Geny są niewinne - otyłość wynika ze złej diety 2 lut 2011, 9:36 Epidemia otyłości szerząca się wśród dzieci to raczej wynik złych nawyków żywieniowych i braku ruchu, a nie genów - piszą naukowcy na łamach pisma "American Heart Journal". Do takich wniosków doszli uczeni z Uniwersytetu Stanu Michigan, którzy przebadali ponad 1 tys. uczniów w...
  • Śniadanie w stylu Polki 8 cze 2016, 11:00 Z badania „Style śniadaniowe wśród Polek”, przeprowadzonego na zlecenie California Prune Board, wynika, że statystyczne śniadanie to nadal wspólny posiłek przy stole, na którym królują tradycyjne wędliny, sery, jajka i mleko. Choć mała liczba owoców i warzyw na śniadaniowych...
  • A jak Awokado 12 mar 2015, 14:22 Z badań opublikowanych w „Nutrition Journal” wynika, że dodanie awokado do pomidora lub marchewki poprawia wchłanianie karotenoidów oraz ich przekształcenia w aktywną formę witaminy A.
  • Suszone śliwki na zdrowe kości 19 cze 2015, 9:46 Wyniki dwóch badań zaprezentowanych na Międzynarodowym Sympozjum Żywieniowych Aspektów Osteoporozy (International Symposium on Nutritional Aspects of Osteoporosis) wskazują na pozytywne efekty spożywania śliwek suszonych.
  • Dzieci nie lubią warzyw? Nieprawda 13 cze 2011, 18:49 Dzieci lubią owoce, warzywa i soki, chętnie po nie sięgają, gdy mają taką możliwość - wynika z badań podsumowujących program edukacyjny "5 porcji warzyw, owoców lub soku" mający na celu zachęcenie do zdrowego odżywiania.
  • Moda na zdrową żywność nie mija 9 sty 2016, 18:44 Zdrowe odżywanie nie jest chwilową modą, ale coraz silniejszym trendem – wynika z badania przeprowadzonego przez Ośrodek Ewaluacji. Polacy chcą jeść zdrowo i odpowiedzialnie, dlatego coraz częściej wybierają żywność nieprzetworzoną, bez konserwantów i chemicznych dodatków. W...
  • Naukowcy: analogi insuliny nie wywołują raka 12 cze 2012, 9:49 Długo działający analog insuliny, glargina, nie zwiększa ryzyka raka u pacjentów z cukrzycą – wynika z kilku dużych badań przedstawionych na 72. Sesji Naukowej Amerykańskiego Towarzystwa Diabetologicznego, która odbywa się w dniach 8-12 czerwca w Filadelfii.
  • Większość Polaków nie wie, jaki ma cholesterol 14 lip 2011, 10:52 Niemal trzy czwarte Polaków nie zna swojego poziomu cholesterolu, w tym tzw. złego cholesterolu, zaliczanego do najważniejszych czynników ryzyka zawałów serca i udarów mózgu - wynika z badań.
  • Chcesz uniknąć udaru mózgu? Jedz czekoladę 30 sie 2012, 15:23 Regularne spożywanie umiarkowanych ilości czekolady, również mlecznej, może mieć związek z niższym ryzykiem udaru u mężczyzn - wynika z pracy, którą publikuje pismo "Neurology".
  • Badania potwierdzają: tłuste jedzenie jak narkotyki 15 kwi 2014, 16:57 Państwowe Centrum Poszukiwań Naukowych we Francji opublikowało wyniki badań, z których wynika, że tłuste produkty spożywcze działają na ludzki mózg jak silne narkotyki i można się od nich psychicznie uzależnić. M.in. w ten sposób można wyjaśnić wiele przypadków otyłości.
  • Co najczęściej piją Polacy? 24 kwi 2014, 12:19 Woda to najważniejsze źródło nawodnienia organizmu. Jednak Polacy, gdy chcą się czegoś napić, najchętniej sięgają po napoje smakowe – wynika z badania PBS dla Stowarzyszenia „Woda w Domu i w Biurze”.
  • Ryż udomowiliśmy tylko raz - 9 tysięcy lat temu 4 maj 2011, 9:01 Ryż został udomowiony tylko raz, w jednym miejscu. Tak wynika z badań genomu tego jednego z najważniejszych zbóż na świecie - informuje serwis BBC.
  • Dieta matki chroni jej córkę przed rakiem 10 sie 2011, 12:55 Spożywanie niektórych pokarmów w okresie ciąży może zmniejszać ryzyko raka sutka u żeńskiego potomstwa - wynika z najnowszych ustaleń naukowców. Badania wskazują, że szczególnie korzystnymi elementami diety mają być rybie tłuszcze i kwas foliowy. Wnioski badaczy na ten temat...
  • Czy warzywa i owoce chronią przed rakiem? 7 kwi 2010, 9:58 Jedzenie dużych ilości warzyw i owoców w niewielkim stopniu obniża ryzyko zachorowania na nowotwór złośliwy - wynika z najnowszej analizy, którą publikuje pismo "Journal of the National Cancer Institute".
  • Masło wraca do łask 9 kwi 2010, 13:06 Po zjedzeniu masła poziom trójglicerydów - tłuszczów, które oprócz cholesterolu mają wpływ na ryzyko chorób serca - rośnie we krwi w znacznie mniejszym stopniu niż po tłuszczach roślinnych - wynika z badań szwedzkich naukowców.
  • Zjadłeś hamburgera? Nie popijaj kawą 2 kwi 2011, 8:16 Tłuste jedzenie, jakie serwują fast-foody nigdy nie jest zdrowe, ale wypijanie po nim kawy i spożywanie słodyczy szkodzi jeszcze bardziej, zwłaszcza chorym na cukrzycę - wynika z kanadyjskich badań, które publikuje pismo "Journal of Nutrition".
  • Niskokaloryczna dieta pokona cukrzycę? Jest szansa 5 lip 2011, 13:31 Drastyczne ograniczenie kalorii dostarczanych w ciągu dnia może cofać patologiczne zmiany towarzyszące cukrzycy typu II - wynika z badań brytyjskich naukowców, na których powołuje się portal fit.pl. Czy oznacza to, że niskokaloryczna dieta może trwale leczyć z cukrzycy?
  • Duże śniadanie pomaga w odchudzaniu? To mit 6 lut 2012, 11:56 Dla zachowania dobrej wagi nie ma znaczenia, czy dzień zaczniemy małym, czy też obfitym śniadaniem - wynika z badań niemieckich naukowców opublikowanych w "Nutrition Journal". Tym samym zaburzona zostaje teza, że podstawą utrzymania dobrej sylwetki jest solidny pierwszy posiłek.
  • Jedzenie orzechów w ciąży obniża ryzyko alergii u dziecka? 23 lip 2012, 16:33 Dzieci kobiet, które regularnie jadły w ciąży orzechy ziemne, a także inne orzechy, np. włoskie czy migdały mogą być mniej narażone na alergię i astmę niż potomstwo pań, które unikały orzechów – wynika z duńsko-amerykańskich badań.
  • Hamburger czy sałatka - co wybierze dziecko? To zależy do czego dołączy się zabawkę... 18 sie 2012, 8:32 Dzieci wybierają w fast foodach te posiłki, do których dołączane są zabawki. Jeśli da im się wybór między zdrowym posiłkiem z zabawką a hamburgerem, to wybiorą zdrowszą opcję - wynika z najnowszego badania kanadyjskich naukowców.
  • Najpopularniejszy napój w Polsce? Woda 14 sie 2014, 12:49 Polacy rocznie wypijają niemal 3 mld litrów wody, w tym wód smakowych. To najpopularniejszy napój bezalkoholowy, choć na rynku wartym łącznie 12 mld zł najbardziej wartościową kategorią są napoje gazowane. Rynek po stagnacji w ostatnich latach notuje niewielki wzrost, a upalne...