Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 415 tekstów

  • Cała prawda o wieczornym podjadaniu. Szkodzi czy nie? 25 kwi 2018, 15:45 Większość z nas wierzy, że wieczorne podjadanie ma fatalny wpływ na zdrowie i figurę. Chociaż często jest to bardzo trudne, staramy się nie jeść po 18:00, bo tak usłyszeliśmy. Czy faktycznie wieczorne podjadanie jest takie szkodliwe?
  • Jak zrobić naturalny antybiotyk? Potrzebujesz kilku składników 21 kwi 2018, 8:29 Chociaż naturalne antybiotyki znane są od pokoleń, ostatnimi czasy stały się wyjątkowo popularne. A to za sprawą niepokojących informacji – bakterie stają się oporne na działanie syntetycznych antybiotyków. Coraz chętniej sięgamy więc po stare, sprawdzone receptury. Czy...
  • Kobiety i wino 23 kwi 2018, 9:32 Producenci i dystrybutorzy win chcą zawalczyć o polskie konsumentki, bo to one tworzą w Polsce kulturę picia wina.
  • Przerażające badania na temat tuńczyka z puszki. Też go jesz? 20 kwi 2018, 15:31 Chętnie sięgamy po tuńczyka z puszki, ponieważ jest stosunkowo niedrogi, smaczny i może być składnikiem wielu różnych dań. Naukowcy ostrzegają jednak, by nie spożywać go w nadmiarze, ponieważ zawiera bardzo dużo cynku.
  • Oto co dzieje się z twoimi oczami, gdy jesz te produkty 6 kwi 2018, 16:26 Ludzie uważają, że problemy ze wzrokiem są naturalnym elementem procesu starzenia się lub wynikają ze zmęczenia i niewyspania. Tymczasem okazuje się, że istotny jest nie tylko nasz styl życia, ale i dieta. Niedobory niektórych składników mogą bowiem powodować problemy ze...
  • Pijesz każdego dnia? 9 chorób, które mogą cię dopaść 11 kwi 2018, 14:09 Uzależnienie od alkoholu nie oznacza wyłącznie picia na umór. Czasem objawia się bardzo subtelnie, choćby pod postacią "jednego piwka wieczorem". Regularne picie nawet niewielkiej ilości alkoholu ma niekorzystny wpływ na zdrowie. Oto 9 chorób, które mogą wystąpić u osób, które...
  • Jesz te produkty w nadmiarze? Twój mózg na tym cierpi 10 kwi 2018, 14:31 Każdy z nas słyszał o produktach, które mają bardzo korzystny wpływ na pracę mózgu. A co z tymi, które szkodzą? Zanim wprowadzi się do diety nowe produkty, warto wyeliminować lub ograniczyć spożycie tych, których mózg nie lubi. Jest ich kilka...
  • Śmiercionośne bakterie mogą czaić się w zmywarce 17 kwi 2018, 10:42 Zmywarkę do naczyń można dziś znaleźć właściwie w każdym domu. Ten cudowny wynalazek pozwala zaoszczędzić czas i pieniądze. Zamiast stać nad zlewem i myć naczynia, urządzenie robi to za ciebie. Są jednak pewne minusy. Naukowcy odkryli, że w zmywarkach mogą znajdować się groźne...
  • Masz trądzik? Unikaj tych produktów 17 kwi 2018, 12:46 Trądzik jest zmorą wielu z nas. Choć najczęściej występuje u nastolatków w okresie dojrzewania, może pojawić się niezależnie od wieku. Bolesne krosty, pryszcze i wypryski nie tylko wyglądają nieestetycznie, ale mogą także powodować rozległe zmiany skórne i blizny na całe...
  • Dobroczynne właściwości afrykańskiej diety 5 kwi 2018, 10:53 Okazuje się, że wystarczą tylko dwa tygodnie, by diametralnie poprawić stan swojego zdrowia i zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka jelita grubego. Wystarczy… zmienić dietę na „afrykańską”. Do takich wniosków doszli naukowcy, którzy przeprowadzili eksperymentów z udziałem grupy...
  • Różowe batony KitKat ruszają na podbój nowych rynków. Trafią także do Europy 10 kwi 2018, 18:46 Na początku roku pisaliśmy o nowym smaku popularnych batonów KitKat, który wprowadzano w Japonii i Korei Południowej. Po zdobyciu Dalekiego Wschodu słodycze zawitają także do Europy oraz obu Ameryk.
  • Ten olej pomoże ci schudnąć. Sprawdź, jak go używać 16 kwi 2018, 13:19 Chociaż brzmi to dość przewrotnie, olej kokosowy faktycznie może pomóc ci zrzucić zbędne kilogramy i przyspieszyć spalanie tłuszczu, twierdzi dietetyk i lekarz medycyny naturalnej, Bruce Fife, autor książki T„he Coconut Oil Miracle” i prezes „Coconut Research Center”. Jak to...
  • Setki restauracji KFC zamkniętych. Zabrakło... kurczaka 20 lut 2018, 14:48 562 restauracje KFC w Wielkiej Brytanii zostały zamknięte po tym, jak zawinił lokalny dostawca drobiu. Media podają, że kłopoty wynikają z nowej umowy podpisanej przez sieć z DHL. W sieci pojawiły się zdjęcia stosów zmarnowanego drobiu, które czekają w magazynach na odbiór...
  • Wieprzowina w tatarze wołowym i mnóstwo konserwantów. UOKiK wziął pod lupę mięso w polskich sklepach 13 gru 2017, 16:25 Inspekcja handlowa przeprowadziła na zlecenie Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów badanie jakości surowego mięsa w 168 sklepach i hurtowniach. Wyniki są zatrważające.
  • Zaskakujące badania naukowców. Dzieci jedzące ryby lepiej śpią i są inteligentniejsze 25 gru 2017, 20:51 Konsumpcja ryb sprzyja osiąganiu wyższych wyników na skali inteligencji przez dzieci w wieku szkolnym. Efekt ten związany jest prawdopodobnie z lepszą jakością snu – twierdzą badacze z Uniwersytetu Pensylwanii (USA).
  • Geny są niewinne - otyłość wynika ze złej diety 2 lut 2011, 9:36 Epidemia otyłości szerząca się wśród dzieci to raczej wynik złych nawyków żywieniowych i braku ruchu, a nie genów - piszą naukowcy na łamach pisma "American Heart Journal". Do takich wniosków doszli uczeni z Uniwersytetu Stanu Michigan, którzy przebadali ponad 1 tys. uczniów w...
  • Śniadanie w stylu Polki 8 cze 2016, 11:00 Z badania „Style śniadaniowe wśród Polek”, przeprowadzonego na zlecenie California Prune Board, wynika, że statystyczne śniadanie to nadal wspólny posiłek przy stole, na którym królują tradycyjne wędliny, sery, jajka i mleko. Choć mała liczba owoców i warzyw na śniadaniowych...
  • A jak Awokado 12 mar 2015, 14:22 Z badań opublikowanych w „Nutrition Journal” wynika, że dodanie awokado do pomidora lub marchewki poprawia wchłanianie karotenoidów oraz ich przekształcenia w aktywną formę witaminy A.
  • Suszone śliwki na zdrowe kości 19 cze 2015, 9:46 Wyniki dwóch badań zaprezentowanych na Międzynarodowym Sympozjum Żywieniowych Aspektów Osteoporozy (International Symposium on Nutritional Aspects of Osteoporosis) wskazują na pozytywne efekty spożywania śliwek suszonych.
  • Dzieci nie lubią warzyw? Nieprawda 13 cze 2011, 18:49 Dzieci lubią owoce, warzywa i soki, chętnie po nie sięgają, gdy mają taką możliwość - wynika z badań podsumowujących program edukacyjny "5 porcji warzyw, owoców lub soku" mający na celu zachęcenie do zdrowego odżywiania.
  • Moda na zdrową żywność nie mija 9 sty 2016, 18:44 Zdrowe odżywanie nie jest chwilową modą, ale coraz silniejszym trendem – wynika z badania przeprowadzonego przez Ośrodek Ewaluacji. Polacy chcą jeść zdrowo i odpowiedzialnie, dlatego coraz częściej wybierają żywność nieprzetworzoną, bez konserwantów i chemicznych dodatków. W...
  • Naukowcy: analogi insuliny nie wywołują raka 12 cze 2012, 9:49 Długo działający analog insuliny, glargina, nie zwiększa ryzyka raka u pacjentów z cukrzycą – wynika z kilku dużych badań przedstawionych na 72. Sesji Naukowej Amerykańskiego Towarzystwa Diabetologicznego, która odbywa się w dniach 8-12 czerwca w Filadelfii.
  • Większość Polaków nie wie, jaki ma cholesterol 14 lip 2011, 10:52 Niemal trzy czwarte Polaków nie zna swojego poziomu cholesterolu, w tym tzw. złego cholesterolu, zaliczanego do najważniejszych czynników ryzyka zawałów serca i udarów mózgu - wynika z badań.
  • Chcesz uniknąć udaru mózgu? Jedz czekoladę 30 sie 2012, 15:23 Regularne spożywanie umiarkowanych ilości czekolady, również mlecznej, może mieć związek z niższym ryzykiem udaru u mężczyzn - wynika z pracy, którą publikuje pismo "Neurology".
  • Badania potwierdzają: tłuste jedzenie jak narkotyki 15 kwi 2014, 16:57 Państwowe Centrum Poszukiwań Naukowych we Francji opublikowało wyniki badań, z których wynika, że tłuste produkty spożywcze działają na ludzki mózg jak silne narkotyki i można się od nich psychicznie uzależnić. M.in. w ten sposób można wyjaśnić wiele przypadków otyłości.
  • Co najczęściej piją Polacy? 24 kwi 2014, 12:19 Woda to najważniejsze źródło nawodnienia organizmu. Jednak Polacy, gdy chcą się czegoś napić, najchętniej sięgają po napoje smakowe – wynika z badania PBS dla Stowarzyszenia „Woda w Domu i w Biurze”.
  • Ryż udomowiliśmy tylko raz - 9 tysięcy lat temu 4 maj 2011, 9:01 Ryż został udomowiony tylko raz, w jednym miejscu. Tak wynika z badań genomu tego jednego z najważniejszych zbóż na świecie - informuje serwis BBC.
  • Dieta matki chroni jej córkę przed rakiem 10 sie 2011, 12:55 Spożywanie niektórych pokarmów w okresie ciąży może zmniejszać ryzyko raka sutka u żeńskiego potomstwa - wynika z najnowszych ustaleń naukowców. Badania wskazują, że szczególnie korzystnymi elementami diety mają być rybie tłuszcze i kwas foliowy. Wnioski badaczy na ten temat...
  • Czy warzywa i owoce chronią przed rakiem? 7 kwi 2010, 9:58 Jedzenie dużych ilości warzyw i owoców w niewielkim stopniu obniża ryzyko zachorowania na nowotwór złośliwy - wynika z najnowszej analizy, którą publikuje pismo "Journal of the National Cancer Institute".
  • Masło wraca do łask 9 kwi 2010, 13:06 Po zjedzeniu masła poziom trójglicerydów - tłuszczów, które oprócz cholesterolu mają wpływ na ryzyko chorób serca - rośnie we krwi w znacznie mniejszym stopniu niż po tłuszczach roślinnych - wynika z badań szwedzkich naukowców.