Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 140 tekstów

  • Wieprzowina w tatarze wołowym i mnóstwo konserwantów. UOKiK wziął pod lupę mięso w polskich sklepach 13 gru 2017, 16:25 Inspekcja handlowa przeprowadziła na zlecenie Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów badanie jakości surowego mięsa w 168 sklepach i hurtowniach. Wyniki są zatrważające.
  • Co nam szkodzi, na co uważać? 7 składników żywności, przed którymi ostrzegają eksperci 31 sie 2017, 13:53 Naukowcy i dietetycy biją na alarm: polskie dzieci jedzą coraz gorzej. Jeśli nie zaczniemy walki z naszymi żywieniowymi grzechami, czeka nas plaga otyłości oraz drastyczny wzrost chorych na serce i cukrzycę. Jakie najczęściej popełniamy grzechy żywieniowe?
  • Polskie dzieci jedzą śmieci 27 sie 2017, 20:00 Naukowcy i dietetycy biją na alarm: polskie dzieci jedzą coraz gorzej. Jeśli nie zaczniemy walki z naszymi żywieniowymi grzechami, czeka nas plaga otyłości oraz drastyczny wzrost chorych na serce i cukrzycę.
  • Lek(ko)strawne wakacje 29 sie 2017, 17:23 Niektórzy z nas mają go już na pewno za sobą, ale dla innych urlop nadal jest nieodległą perspektywą. Dalekie lub bliskie podróże przynoszą mnóstwo doznań kulinarnych.
  • Najpopularniejszy napój w Polsce? Woda 14 sie 2014, 12:49 Polacy rocznie wypijają niemal 3 mld litrów wody, w tym wód smakowych. To najpopularniejszy napój bezalkoholowy, choć na rynku wartym łącznie 12 mld zł najbardziej wartościową kategorią są napoje gazowane. Rynek po stagnacji w ostatnich latach notuje niewielki wzrost, a upalne...
  • Cenne właściwości wody kokosowej 5 lut 2015, 18:25 Woda koksowa powstaje z młodych, jeszcze zielonych owoców palmy. Jest naturalnym produktem, który korzystnie wpływa na nasz organizm i stanowi cenny składnik m.in. koktajli. Wbrew pozorom ma lekko orzechowy smak i może zastępować słodzone soki. Woda kokosowa doceniona został...
  • Pij wodę z kranu! Będziesz zdrowy 16 wrz 2010, 15:17 Ponad 60 proc. Polaków boi się pić wodę z kranu i nie ma do niej zaufania. Tymczasem w 90 proc. jest ona czysta pod względem biologicznym - zapewniają specjaliści.
  • Kawa na ławę – proste triki na idealnie zaparzony napój 13 lip 2016, 18:59 Źródlana lub przefiltrowana woda, świeżo zmielone ziarna i... – poznaj najważniejsze sposoby na kawę lepszą, niż w restauracji.
  • Wszyscy lubimy bąbelki. Ale dlaczego? 18 lip 2013, 14:14 Pierwsza woda gazowana pojawiła się w sprzedaży w 1767 roku. Od tego czasu jej popularność nie maleje. Dlaczego jednak tak chętnie sięgamy po napoje z dodatkiem dwutlenku węgla? Naukowcy próbowali poznać odpowiedź na to pytanie.
  • Rozsmakuj się w warzywnych kolorach lata 20 cze 2016, 10:33 Lato to bez wątpienia najlepszy okres na urozmaicenie diety. To właśnie w tym czasie lokalne targowiska obfitują we wspaniałe warzywa, które zachwycają nie tylko smakiem czy kolorem, ale też niską ceną. Na jakie produkty...
  • Mrożony napój o smaku owoców leśnych 26 sty 2016, 11:09 Skład 2 litry wody 2 szklanki jagód 2 gałązki rabarbaru 1/2 szklanki jeżyn 1/2 szklanki malin 3 łyżki cukru brązowego 2 łyżeczki cynamonu Przygotowanie Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy wszystkie umyte owoce (rabarbar uprzednio kroimy)...
  • Siemieniotka, moczka i konopiotka - śląski smak Bożego Narodzenia 23 gru 2011, 10:39 Mieszkańcy Górnego Śląska i Zagłębia Dąbrowskiego podczas świąt Bożego Narodzenia znajdują wspólne elementy tradycji - np. te same dla obu regionów potrawy. Łączą je również elementy, których - w przeciwieństwie do reszty kraju - w tych regionach się nie praktykuje (np. ani na...
  • Zdrowy sok prosto z drzewa 17 cze 2016, 16:01 Jest w 100 proc. naturalny i zdrowy. Działa przeciwzapalnie, a nawet przeciwbólowo. W dodatku jest orzeźwiający i gasi pragnienie. Oto zalety soku z brzozy.
  • Przekąska idealna 20 sty 2015, 19:38 Smak! Potrawa musi mieć smak. Tak, piszę taki banał, bo właśnie wróciłam z mojej „ulubionej” stołówki w pracy i szukam smaku, którego niestety w mojej potrawie nie znalazłam. Smak wyszedł. Mam nadzieję, że znajdę go dzisiaj...
  • Sposoby na zdrowego i smacznego kurczaka 3 cze 2016, 13:22 Jest niskokaloryczne, chude i niskotłuszczowe. Bogate w białko i witaminy. Mięso drobiowe jest idealne nie tylko dla sportowców, ale i dla osób, które dbają o zdrowie i smukłą sylwetkę.
  • Robot kuchenny: jak wybrać najlepszy model 1 lip 2016, 17:30 Większość z nas lubi gotować. Jednak czasem zniechęca nas długi proces przygotowywania. Dzięki robotom kuchennym może się to zmienić. Potrafią coraz więcej: od rozdrabniania warzyw po wyrabianie ciasta.
  • Co najczęściej piją Polacy? 24 kwi 2014, 12:19 Woda to najważniejsze źródło nawodnienia organizmu. Jednak Polacy, gdy chcą się czegoś napić, najchętniej sięgają po napoje smakowe – wynika z badania PBS dla Stowarzyszenia „Woda w Domu i w Biurze”.
  • Krem z topinamburu 21 sty 2015, 17:07 Topinambur to bardzo stare, ale mało znane polskie warzywo. Można go jeść na surowo, pieczony i gotowany. Świetnie sprawdza się właśnie w formie zupy, ale też jako dodatek do dań głównych, sałatek, przystawek czy nawet deserów ze względu na swój słodkawy smak.
  • Mrożenie owoców i warzyw 8 wrz 2015, 11:16 Lato powoli dobiega końca. Tym samym kończy się także sezon na wiele owoców i warzyw, np. maliny, jeżyny, truskawki, jagody, bób i inne. Nie znaczy to jednak, że musimy pożegnać się z ulubionymi owocami czy warzywami aż do przyszłego roku. Co prawda obecnie, nawet zimą, w...
  • Otyłość u dzieci. Najbardziej szkodzi nadmiar soli i cukru 13 sie 2015, 17:49 W potrawach dla dzieci nie powinno się nadużywać soli i cukru – podkreślają dietetycy. Najmłodszych trzeba przyzwyczajać do naturalnego smaku warzyw, owoców i przygotowywanych na ich bazie przekąsek. Dlatego gotowe dania w słoiczkach nie są przez producentów doprawiane i...
  • Ot to Pęczotto! 20 sty 2015, 19:30 Uwielbiam risotto. Ten subtelny, rozpływający się w ustach smak masła, sera, wina.. do tego fenkuł, albo podgrzybki.. czy jesteście już w stanie wyższego łechtania zmysłów jak ja?
  • Kopytka dyniowe z grzybami 21 sty 2015, 14:37 Kopytka dyniowe ze świeżymi grzybami to coś pysznego, ale poza sezonem, możecie podać je również z sosem pomidorowym, masłem i szałwią lub nawet samą oliwą smakową.
  • Żurek na zakwasie z białą kiełbasą i jajkiem 30 mar 2015, 14:08 Wacław Potocki pisze w swoim herbarzu: ”Zgłodniałych oblężeńców pod nieprzyjacielem Naszym żurem, a ruskim obżywił kisielem” Dawniej żur był potrawą bardzo często spożywaną w okresie Wielkiego Postu, stąd tradycja goszczenia tej zupy na Wielkanocnych stołach Polaków. A...
  • Kasza gryczana z porem 7 maj 2015, 10:28 Danie jest bardzo proste, ale doskonale oddaje smak kaszy gryczanej.
  • Sól kamienna, morska czy kuchenna – którą wybrać? 29 mar 2012, 13:43 Sól ma nie tylko nadaje smak potrawom. Ma także silne działanie konserwujące, a niekiedy nawet lecznicze. Znajdziemy ja w niemal każdej kuchni, jednak nie każdy wie, że sól soli nierówna. Na sklepowych półkach znajdziemy wiele rodzajów soli spożywczych. Sól kuchenna, morska i...
  • Pij i chudnij 18 maj 2011, 13:34 Czy picie wody może pomóc w pozbyciu się kilku zbędnych kilogramów? Tak – zwłaszcza jeśli wzbogacona zostanie o suplement diety aquaSlim.
  • Jesteś alergikiem? Unikaj pieczywa z marketów 22 sty 2015, 13:19 Pieczywa z supermarketów powinni unikać alergicy, dzieci oraz kobiety ciężarne i karmiące. Zawiera ono bowiem szkodliwe konserwanty, które mogą wywołać silną reakcję alergiczną. Alternatywą dla chleba z minipiekarni w sieciowych marketach jest pieczywo z małych piekarni, które...
  • Polacy zamiast wódki wolą piwo 18 mar 2015, 8:01 Zmienia się kultura picia alkoholu w Polsce. Polacy piją wprawdzie coraz więcej, ale bardziej odpowiedzialnie. Zamiast upijać się do nieprzytomności, traktują alkohol wyłącznie jako dodatek do wieczoru w towarzystwie znajomych. Wybierają też alkohole coraz lepszej jakości. Do...
  • Sok z cytryny na komary, herbatka imbirowa na chorobę lokomocyjną 5 lip 2010, 12:49 Wakacje to okres wyjazdów - często wyruszamy w miejsca oddalone od cywilizacji i takich jej dobrodziejstw jak np. apteki. Co jednak zrobić gdy gdzieś, w leśnej głuszy zaczną nas męczyć gorączka, ból głowy, albo wygrzewając się na słońcu doznamy udaru? Okazuje się, że nie...
  • Chłodniki 7 lip 2009, 14:48 W „panu Tadeuszu” szlachta zajada się chłodnikiem aż trzykrotnie. Za każdym razem je go milczkiem, żwawo i ze smakiem...