Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 45 tekstów

  • Wieprzowina w tatarze wołowym i mnóstwo konserwantów. UOKiK wziął pod lupę mięso w polskich sklepach 13 gru 2017, 16:25 Inspekcja handlowa przeprowadziła na zlecenie Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów badanie jakości surowego mięsa w 168 sklepach i hurtowniach. Wyniki są zatrważające.
  • Szparagi, wołowina i deser z lawendą 15 cze 2015, 14:11 Plac Trzech Krzyży i schodząca w dół ulica Książęca. Widzą Państwo napis: „Krystian‘s Kitchen”? To tu się mieści prowadzona przeze mnie restauracja, do której zapraszam od rana do późnego wieczora.
  • Czerwone mięso – dlaczego warto włączyć je do menu 2 cze 2016, 13:05 Wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego i odpornościowego, poprawia kondycję fizyczną, reguluje metabolizm. Sprawdź, jak jeszcze możesz pomóc swojemu organizmowi, jedząc wołowinę.
  • Za 10 lat powstaną... fabryki wołowiny 13 mar 2010, 9:15 Wołowina, drób i wieprzowina produkowane w fabrykach, tak jak piwo czy jogurt? Tak - taka najprawdopodobniej będzie przyszłość przemysłu spożywczego. Pozostaje jeszcze kwestia smaku. "O to różowe nawet się poprawiło" - niewykluczone że takimi słowami bohatera Seksmisji...
  • Sportowcu, uważaj na wołowinę 9 wrz 2011, 8:01 Meksykańscy sportowcy, którzy od połowy października będą startowali w Igrzyskach Panamerykańskich w Guadalajarze, otrzymali zakaz jedzenia popularnej potrawy - tacos z mięsa wołowego. W ich menu przez najbliższy miesiąc mają być wyłącznie ryby oraz drób. Z apelem o...
  • Kolor z insekta i wołowina w daniach vege. Siedem zaskakujących faktów o żywności 14 lis 2011, 12:44 Jak się robi smak truskawki? Dlaczego do lodów dodaje się wodorosty? Jaki insekt wchodzi w skład Twojego obiadu? Przedstawiamy siedem zaskakujących faktów o żywności produkowanej masowo.
  • Wołowina wróci na polskie stoły 5 paź 2011, 8:07 Hodowcy i producenci bydła mięsnego z Polski przystępują do ofensywy marketingowej, która ma przywrócić ten gatunek mięsa na polskie stoły - informuje "Puls Biznesu".
  • Wołowinę jemy co najmniej od miliona lat 12 lut 2010, 10:46 Czaszkę wołu sprzed miliona lat znaleziono w Erytrei. Zwierzę zostało najprawdopodobniej zjedzone przez ówczesnych ludzi - informują naukowcy w piśmie "Quaternary International".
  • Kebaby drożeją 26 sty 2011, 7:51 Mięso wołowe, chińskie dania z wołowiny i wołowe kebaby jeszcze nigdy nie były tak drogie, alarmuje „Metro”. Co ciekawe, zdaniem ekspertów to znak, że świat wychodzi z kryzysu.
  • Placek ze ślimaków zamiast steku 20 lis 2009, 16:31 Placek ze ślimaków zawiera o wiele więcej składników odżywczych niż wołowina - zapewnia nigeryjska specjalistka od żywienia, której badania zostały opublikowane w "International Journal of Food Safety, Nutrition and Public Health". Jej zdaniem łatwo dostępne w Afryce ślimaki...
  • Zaciskajcie pasa - żywność drożeje 14 lut 2011, 11:38 W pierwszym tygodniu lutego wzrosły ceny pszenicy, kukurydzy, wieprzowiny, mleka oraz drobiu - wynika z cotygodniowej analizy Agencji Rynku Rolnego. Ceny żyta i wołowiny były stabilne.
  • Amerykanie wolą colę od mleka i kurczaki od hamburgerów 12 mar 2010, 22:25 W USA spadło spożycie wołowiny i mleka, a wzrosła konsumpcja drobiu, serów i słodzonych napojów gazowanych - wynika z raportu Departamentu Rolnictwa, w którym analizuje się zmiany nawyków żywieniowych Amerykanów w ciągu 100 lat.
  • "O mój Boże" - dwukilogramowy hamburger 7 kwi 2010, 12:26 Amerykanie znani są z tego, że wszystko u nich musi być największe - nic dziwnego, że to właśnie w USA pojawił się hamburger gigant - kawał mięsa, który znajduje się w oferowanym przez kalifornijską restaurację hamburgerze waży, bagatela, 2 kilogramy. A gdyby ktoś nie najadł...
  • Jedz tłuszcz - będziesz zdrowy 12 maj 2010, 11:06 Kokosy, łososie i wołowina pochodząca od krów karmionych trawą - to produkty żywnościowe, które powinniśmy jeść, aby poprawić stan swojego zdrowia. Amerykańscy dietetycy alarmują, że produkty te mają niewiele wspólnego z tzw. piramidą żywieniową, która dla większości...
  • Naleśniki z mięsem mielonym i szpinakiem 31 sty 2015, 12:58 Skład Na naleśniki 2 szklanki mąki orkiszowej (można zamienić pszenną) ok. 1 szklanki mleka ok. 1/2 szklanki wody gazowanej 1 jajo 1 łyżka oliwy szczypta soli i pieprzu Na farsz 400g mięsa mielonego dobrej jakości 1 opakowanie...
  • Mniej czerwonego mięsa, mniejsze ryzyko raka 27 maj 2011, 15:12 Fundacja The World Cancer Research Fund twierdzi, że spożywanie czerwonego mięsa zwiększa ryzyko raka jelita grubego. "W trosce o własne zdrowie należy ograniczyć spożycie mięsa, w tym szczególnie wołowiny i wieprzowiny. Lepiej też całkowicie zrezygnować z jedzenia wędlin,...
  • Unia mięsożerców 13 sty 2011, 13:26 Według prognoz Komisji Europejskiej, do 2020 r. spożycie mięsa w krajach UE na jednego mieszkańca zwiększy się o 2 proc. w stosunku do 2009 r. i wyniesie rocznie 85,4 kg na osobę. W tym samym okresie produkcja mięsa w Unii wzrośnie 4 proc.
  • McDonald's Polska wprowadza produkty „premium”. Zmieni się forma serwowania dań 5 lip 2017, 12:40 Sieć restauracji McDonald’s zdecydowała się na wprowadzenie w Polsce… produktów „premium”. Obok burgerów, są to m.in. krążki serowe ze szparagami.
  • Bruksela debatuje nad bezpieczną żywnością 16 cze 2010, 13:07 Zapewnienie bezpieczeństwa żywności i ochrona zdrowia to temat przewodni Europejskiego Tygodnia Weterynaryjnego (ETW), który rozpoczął sie 14 czerwca. W ramach ETW, organizowanego przez Komisję Europejską i Europejską Federację Lekarzy Weterynarii (FVE), odbyła się dwudniowa...
  • Wieprzowina zdrożeje 26 lip 2011, 11:55 Przeciętny Polak zjada około 42 kg wieprzowiny rocznie. Teraz zapłaci za nią więcej – ostrzega "Super Express”.
  • Polacy: mięso? Tak, ale nie wołowe 11 sie 2011, 7:47 Polacy spożywają więcej mięsa - ale wzrost ten zawdzięczamy przede wszystkim drobiowi. Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej podaje, że w 2011 roku statystyczny Polak zje ok. 75 kilogramów mięsa. To nieco mniej niż w rekordowym, 2007 roku, kiedy każdy z nas...
  • Nowy stary król 20 sty 2015, 19:44 Król powrócił. Jakiś czas temu szykanowany zewsząd eko propagandą ukrył się w jakimś zacisznym kąciku i czekał. Bezkrólewie ciągnęło się latami, choć oczywiście w związku z tym, że przyroda nie znosi pustki podjęto próby...
  • Chemia na talerzu 27 kwi 2015, 7:53 Wraz z intensywniejszą uprawą roślin, na naszym talerzu pojawia się coraz więcej chemii. Stosowana jest powszechnie do oprysków roślin, aby je uchronić przed szkodliwymi owadami, pleśniami i innymi mikroorganizmami, które mogą zagrozić dobrym zbiorom, a tym samym przynieść...
  • Prosta kuchnia Roberta Sowy 19 maj 2016, 16:15 Zupy i przystawki, dania rybne i mięsne, ciasta i desery, wegetariańskie sałatki… W swojej najnowszej książce „Krok po kroku z Robertem Sową” znany szef kuchni sprzedaje nieskomplikowane dania nawet dla początkujących kucharzy.
  • Fast food w wersji home made 15 cze 2016, 14:51 Pyszny burger z kawałkiem soczystego mięsa, czy chrupiące, złociste frytki, to małe przyjemności na które każdy z nas ma czasami ochotę. Nie oznacza to jednak, że zawsze w takiej chwili musimy specjalnie wychodzić z domu...
  • Naturalnie w kuchni: Jak przechowywać warzywa? 5 lip 2016, 11:49 Warzywa - najlepsze są świeże i pachnące. Cenimy je za moc składników odżywczych. By zachowały tą świeżość oraz wartość odżywczą, powinniśmy je przechowywać w odpowiednich warunkach. Zatem które warzywa trzymać...
  • Nie żyje Jim Delligati. To on dał światu Big Maca 30 lis 2016, 21:44 Michael „Jim” Delligati nie żyje. Mężczyzna prowadził restaurację sieci McDonald's w Pensylwanii i przed niemal 50 laty stworzył recepturę słynnego Big Maca.
  • Polacy jedzą coraz więcej drobiu 26 sie 2014, 11:49 Od kilku lat spożycie mięsa drobiowego w Polsce rośnie o pół kilograma rocznie. Statystyczny Polak zjada ok. 27 kg białego mięsa. Coraz większe ilości mięsa trafiają też na zagraniczne rynki. Mimo że Rosja nie jest głównym odbiorcą polskiego drobiu, to embargo może mieć jednak...
  • Burger powlekany złotem kosztuje 1100 funtów 15 paź 2014, 17:54 Londyńska restauracja Honky Tonk serwuje wyjątkowe danie.
  • Nowy trend w polskich restauracjach: rotacyjne menu 29 sty 2015, 7:24 Na kulinarnej mapie Polski pojawia się coraz więcej restauracji, które oferują swoim klientom rotacyjne menu. Nie są one nastawione tylko na jeden typ kuchni. Każdego dnia można w nich skosztować potraw z różnych zakątków świata. Ich szefowie wykorzystują także regionalne,...